Prirodne atrakcije

Virovitički ribnjaci

Na svega 7 km južno od Virovitice smješteni su Virovitički ribnjaci – niz od 9 ribnjaka koji predstavljaju najveće i najbogatije ribolovne vode na virovitičkom području. Ribnjaci obiluju mnogim vrstama slatkovodnih riba kao što su som, štuka, smuđ, amur, linjak, deverika, karas i druge, a česti su kapitalni primjerci ulova pojedinih vrsta. Najvećim dijelom vodnog potencijala gospodari ŠRU „Ođenica“ Virovitica, koja osigurava mogućnost rekreativno-sportskog ribolova tijekom cijele godine. Nabavka jednodnevnih i godišnjih ribolovnih dozvola moguća je preko info telefona 099 693 7535 (g. Antun Kovačević – koordinator čuvarske službe) ili 099 681 7699 (g. Drago Horvat – predsjednik Udruge ŠRU „Ođenica“). Više informacija može se dobiti preko web stranice udruge.

Gradski park

Gradski park zauzima središnje mjesto u Virovitici. To je najstariji dio naselja, njegovo najuže središte i najreprezentativniji dio grada. U sklopu projekta obnove Dvorca Pejačević, Gradskom parku je vraćen perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje te uređene šetnice, kao i šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, postavljeni su dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu (Most ljubavi, Most zrcala, Gimnazijski most, Most portal, a posebna zanimljivost je Glazbeni most).

Poučna staza Virovitička Bilogora

Na virovitičkim ribnjacima nalazi se poučna staza od 4 kilometra u sklopu projekta Poučna staza virovitička Bilogora. Staza počinje kod prvog virovitičkog ribnjaka i srcolikog je oblika, a laganom šetnjom može se obići za sat i pol. Duž staze postavljeno je 11 informativnih ploča s kojih možete doznati o bogatstvu flore i faune virovitičke Bilogore. Za odmor i uživanje u prirodnim ljepotama postavljeno je 5 klupa i natkrivena sjenica. Virovitički sportsko-rekreativni ribnjaci udaljeni su samo nekoliko kilometara od središta grada i omiljeno su izletište Virovitičana. Njihova skorašnja revitalizacija dodatno će obogatiti turističku ponudu. Ribnjaci tako postaju mjesto aktivnog odmora uz bogati paket usluga – od cikloturističkih tura, lova, ribolova, a sada i šetnje zanimljivom i edukativnom Poučnom stazom. Detaljnije na sljedećim poveznicama: slika staze, GPS trag.

Mali park

Još jedna gradska zelena oaza je Mali park, koji je u sklopu provedbe projekta “Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute – Bee2Be” uređen na temu meda i pčelarstva. Njegovim uređenjem grad je dobio još jedan prostor za odmor, ali i edukaciju.