U Kazalištu Virovitica ovog petka, 21. travnja od 18:00 sati djecu očekuje lutkarska predstava po motivima poeme A. Šenoe “Postolar i vrag” u režiji Ivana Ćaćića. Predstava je produkcija Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, a namijenjena je djeci uzrasta 5+.

August Šenoa svoje je povjestice pisao prema narodnim motivima prikazujući tradicionalnu narodnu mudrost i slabost čovjeka kada se nađe u teškoj situaciji. Poučna i na široko poznata priča o siromašnom starcu koji dušu predaje vragu. Ima tri kćeri čije financijske potrebe ne može zadovoljiti te mu na vrata dolazi vrag nudeći mu pomoć u zamjenu za njegovu dušu po koju će doći za sedam godina. Shvativši što je napravio, Postolar se pokaje te Bog dolazi u ljudskom obliku putnika-namjernika tražeći Postolarovu pomoć koju mu ovaj bez razmišljanja pruži, pa mu čak i besplatno popravi cipele. Zauzvrat mu Bog ispuni tri želje – podari moć tronošcu, čekiću i Postolarovim cipelama da uhvate vraga i ne puštaju ga dok Postolar to ne zaželi.

Radnja je smislena i logična, prijelazi između scena su tečni, a trajanje je prilagođeno dječjem uzrastu. U predstavi se koriste različite lutkarske tehnike – zijevalice, teatar sjena, lutke nadnaravne veličine koje prekrivaju animatorov torzo. Uveden je i narator – cipela koju je Postolar oduzeo vragu i koja prepričava događaj malim cipelama u Postolarovoj radnji prije odlaska na počinak, što omogućava komunikaciju s djecom te im je olakšano praćenje i razumijevanje predstave, dajući priči jasan uvod i zaključak.

Rezervacija ulaznica telefonski na broj 721-330, kupovina na blagajni od 13:00 do 17:00 sati kao i sat vremena prije početka predstave.

(www.icv.hr, Kazalište Virovitica)