Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, koja je održana 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“).

Riječ je projektu koji se provodi u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom s nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama za ispunjenje jednog od strateških ciljeva, a to je turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta, kao i daljnjem održivom razvoju turizma. Vrlo je važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. S tim ciljem iniciran je projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. 

– Sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Virovitice je financirala nabavku novih sadnica te će u suradnji s Gradom Viroviticom i tvrtkom Flora VTC biti posađene ukupno 24 nove sadnice javora i lipe. Dio sadnica sadi se uz pumptrack poligon na terenima VeGeŠKe, a dio će biti posađen na dječjem igralištu pored Državnog arhiva. Razvijena ekološka svijest važna je za budućnost hrvatskog turizma. Akcija sadnje stabala je mali dio onoga što se može učiniti za prirodu koja nas okružuje. Zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i očuvane prirode, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević. (virovitica.hr)