Program ovogodišnjeg, 19. redu Virkasa koji će se od 10. veljače do 4. ožujka održati u Virovitici, Suhopolju, Slatini i Pitomači, predstavljen je danas (petak) u Kazalištu Virovitica.

Na sam Dan kazališta, u društvu virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, bogat program Virkasa 2023. predstavio je ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

– Došao nam je 19. Virkas i u Kazalištu Virovitica nas očekuje 10 predstava ranih žanrova, za sve naše gledatelje ponešto. Virkas otvaramo slijedeći petak, 10. veljače svečanom premijerom predstave po tekstu Woodyja Allena „Sviraj to ponovno, Sam“ u režiji Tamare Damjanović. Velika mi je čast što smo tu predstavu uspjeli napraviti u koprodukciji s HNK Osijek. Za Kazalište Virovitica to je jedna velika stvar, ušli smo u jedan ravnopravan koprodukcijski odnos. Dan poslije premijera iste predstave će biti i za opće pučanstvo – istaknuo je T. Pintarić.

Osim Kazališta Virovitica i HNK Osijek, posjetitelji Virkasa imat će priliku pogledati predstave „Mali raj“ (Glumačka družine Histrion), „Pseće srce“ (Satiričko kazalište Kerempuh), „Na rubu pameti jedne pijane novembarske noći 1918.“ (Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca i Hrvatski kulturni centar Beograd), „Slučaj maturanta Wagnera“ (Gradsko kazalište Požega), „Kredit“ (HNK Zadar), „Tena – kronika raspada jedne ljepote“ (Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca, Kazalište Gavella iz Zagreba, Ludens teatar iz Koprivnice, Gradsko kazalište Požega i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar), „Moderni oblici patnje“ (Ludens teatar i Kazalište Gavella), „Prijevara“ (HNK Šibenik i Teatar Erato) i „Izbacivači“ (Teatar Exit).

Uz predstave u Kazalištu Virovitica, u Virkasu će moći uživati i građani Suhopolja, Slatine i Pitomače koji će moći pogledati predstavu „Budala za večeru“ virovitičkog kazališta.

Ovogodišnji Virkas nije zaobišao niti one najmanje koji će moći pogledati predstavu „Avanture maloga Juju“.

Točne termine svih predstava možete pogledati OVDJE.

– Osim pojedinačnih ulaznica, tradicionalno imamo i komplete ulaznica. Cijena pojedinačne ulaznice je 8 eura, odnosno 6 eura popustom za učenike, studente, umirovljenike i pretplatnike kazališta. Komplet ulaznica za 10 predstava iznosi 50 eura, odnosno 40 eura s popustom za učenike, studente, umirovljenike i pretplatnike kazališta. Svi su dobrodošli i nadamo se velikom odazivu – rekao je ravnatelj Tomislav Pintarić.

Dan kazališta ravnatelju i svim djelatnicima, kao i svima onima koji su doprinijeli radu te kulturne ustanove, čestitao je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Drago mi je da se Virkas ne održava više samo u gradu, nego i da su se iskoristile mogućnosti da se održi i u drugim mjestima naše županije. Na taj način približavamo kazalište ljudima. To je velika stvar i to nam je jedan dobar putokaz kako u budućnosti treba raditi. Moram reći da mi ove godine krećemo s aktivnostima i da ćemo, uz potporu Ministarstva kulture, ove godine početi sa zamjenom kazališne pozornice koja je već zaista dotrajala i koja već dugi niz godina čeka izmjenu. Ove godine će se uložiti i u rasvjetu i ton, odnosno nove zvučne kulise koje trebaju biti postavljene. Naravno, ono što imamo u planu i od čega nikad nismo odustali je projekt nadogradnje kazališta. Vidjet ćemo što će se kroz ove nove operativne programe Europske unije ponuditi – rekao je I. Kirin te riječ predao virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću, koji je također bio pun riječi hvale za Kazalište Virovitica.

– Drago mi je da je ove godine Virkas ponovo na području cijele županije, i u Pitomači, i u Slatini i u Suhopolju, te se na taj način omogućuje ljudima koji žive u manjim sredinama da se također kulturno uzdižu i da mogu pogledati predstave. Osim promicanja kulture, možemo reći da Virkas promiče i turizam. Sigurno da mnogobrojni redatelji, glumci i posjetitelji možda nikad ne bi posjetili niti Viroviticu niti Virovitičko-podravsku županiju da upravo nema ove manifestacije. Svi ti ljudi koji dođu ovdje, profesionalno ili privatno, turistički posjete grad i županiju. Također, čast mi je, uz grad Viroviticu, što je Virovitičko-podravska županija jedan od osnivača i supokrovitelja rada kazališta i manifestacije Virkas. Hvala još jednom svim glumcima Kazališta Virovitica, svima onima koji podupiru rad kazališta, glumcima i ravnatelju, svim djelatnicima kazališta. Vi ste ti koji su napravili brend od Virkasa, a samim time i brend grada i županije. Hvala i najboljoj publici koja je prisutna na svim predstavama i bez koje sve ovo ne bi imalo smisla – zaključio je I. Andrović.

Predstavljanju programa nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

(www.icv.hr, eat, foto: K. Toplak)