Posljednje predstave ovogodišnjeg 19. izdanja Virovitičkih kazališnih susreta počinju već od srijede, 1. ožujka u 18 sati, kada je na rasporedu predstava za djecu Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod nazivom „Avanture malog Juju“.

Polazna točka istraživanja bit će pjesma koja je već generacijama jedna od prvih pjesmica koju djeca nauče. Riječ je o pjesmi Avanture maloga Juju. Zajedno s virovitičkim glumcima, publika će ući u svijet mame Kukunke i tate Tarante te maloga Juju koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike. Svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim stanovnicima vrta. No, jedne se životinje boji – krokodila. Mali Juju, kao i svako dijete pa i svatko od nas koji formalno nismo više djeca, gajimo neke svoje strahove koji su često i nerealni. Kako ih konfrontirati, suočiti se s njima i pokušati prevladati ih, pitanja su koja će ova vesela i ritmična predstava postaviti i pomoći da odgovor nađe svatko za sebe.

U četvrtak, 2. ožujka s početkom u 19.30 sati, odigrati će se predstava „Moderni oblaci patnje“ Ludens teatar i GDK Gavella. Predstava je to o sukobu generacija, od kojih se obje podjednako ne mogu prilagoditi pravilima sistema i “Ugodnog života”, kako se zvala ugašena emisija voditeljice Valić. Potreba za samoponištenjem i za opstankom – kako u stvarnosti, na tržištu, pa tako i u bespućima interneta – u međusobnoj negaciji stvara tenziju koja čvrste spone među predstavnicima triju svjetonazora dovodi do ekspresionističkog krika. Drama se pritom fokusira na psihograme triju likova i njihovu nesvakidašnju svakodnevnicu, ulazeći u različite oblike i manifestacije tjeskoba i patnji – onih stvarnih, digitalnih i podsvjesnih.

U petak, 3. ožujka, na redu je predstava pod nazivom „Prijevara“ HNK Šibenik i Teatar Erato s početkom u 19.30 sati. Prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve. I sve to prikriveno je uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama. Drama počinje otkrivanjem situacije, a zatim iz scene u scenu, od prve do devete scene, obrnutim se kronološkim redom postupno vraća na početak od prije sedam godina. Tom neočekivanom dramskom strukturom, gura protagoniste u neminovne prijevare i labirinte izgubljenih identiteta, a nas gledaoce u traganje za psihološkim motivima. U tom trenutku, banalni ljubavni trokut postaje i naša egzistencijalna drama.

Također, u petak u 19.30 sati, Gradsko kazalište Virovitica gostova će u Suhopolju sa predstavom „Budala za večeru“ po tekstu Francisa Vebera u režiji Draška Zidara.

A posljednja predstava ovogodišnjeg Virkasa na redu je u subotu, 4. ožujka u 19.30 sati, pod nazivom „Izbacivači“ Teatra Exit. Dvadeset godina nakon zadnje izvedbe kultnih Izbacivača, Teatar EXIT stiže sa mladom i energičnom postavom „novih“ Izbacivača. Izbacivači su moderna, žestoka predstava prepuna dinamike, hip hopa, rapa, trapa, glazbenih i plesnih brojeva, koja istodobno zabavlja i upozorava, pokazuje i prokazuje. Ona daje sliku društva i vremena u kojem živimo. Ova predstava nudi 80-tak minuta intenzivne glumačke igre, transformacija i izuzetnog glumačkog umijeća u kojoj četiri glumca igraju četvoricu izbacivača koji nam pričaju svoj prikaz noćnog života te igraju mnoštvo ženskih i muških karaktera u noćnom klubu.

Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kazališta radnim danima od 10.00 do 16.00 sati te sat vremena prije početka predstave ili putem sustava Entrio.

(www.icv.hr, ib)