Pod nazivom “Zlatne ruke treće dobi” jučer (srijeda) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena izložba radova članova Matice umirovljenika Virovitičko-podravske županije.

Radove svojih zlatnih ruku na izložbi su predstavili članovi devet umirovljeničkih udruga s područja županije. Članovi udruga umirovljenika iz Pitomače, Podgorja, Rezovca, Korije, Milanovca, Svetog Đurđa, Golog Brda, Špišić Bukovice i Virovitice prezentirali su 200 različitih eksponata. Ručni radovi i rukotvorine nastale vezenjem, pletenjem i heklanjem poput stolnjaka, tabletića i goblena, slike i fotografije, samo su neki od izložaka izrađenih s, kako saznajemo, puno ljubavi, topline i srca. S obzirom da smo u predblagdanskom dobu, božićna tematika bila je najzastupljenija među prezentiranim radovima.

Voditelj programa otvorenja izložbe Trpimir Markotić istaknuo je kako je izložba novi korak u suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica s umirovljeničkim udruga s područja Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

 Prostori su ovo u koje svakodnevno rado dolazi veliki broj ljudi koji su nakon više desetljeća rada sada u zasluženoj mirovini. Slobodni kao ptice dolaze po knjige, čitati novine, odigrati partiju šaha, susresti se sa starim prijateljima. Mnogima je ovo drugi dom gdje ih domaćini rado primaju i brojne programe prilagodili su upravo njima, trećoj životnoj dobi – rekao je T. Markotić, nakon čega je okupljene glazbenom izvedbom počastio Matej Blažević na gitari.

Uz predsjednika Matice umirovljenika Virovitičko-podravske županije Antuna Hana, prisutne je pozdravio i ravnatelj virovitičke knjižnice Robert Fritz, koji je istaknuo kako se suradnja knjižnice i građana treće životne dobi uspješno nastavlja.

 Projektom “Potrubi za knjigu” osnovat ćemo bibliobusnu službu Virovitičko-podravske županije, što nam je jako važno. Na taj način ćemo sve svoje usluge, aktivnosti i sadržaje moći donositi vama na kućni prag. To će biti ostvareno tijekom iduće godine, na što smo jako ponosni. U međuvremenu svi ste dobrodošli u knjižnicu. Čestitam svima koji su izradili ove prekrasne radove na kreativnosti – zaključio je R. Fritz.

Pohvalama na izložbi pridružio se i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

– Osim što imate zlatne ruke, vi imate i zlatan duh. Svojim radom svima nama koji sigurno koračamo prema trećoj životnoj dobi možete biti primjer. Našli ste zanimaciju i tom zanimacijom pokazujete nam kako se uživa. U Virovitičko-podravskoj županiji imat ćete i dalje partnera, mi smo županija otvorenih vrata, stojimo vam na raspolaganju – rekao je M. Klement.

Izložbu je službeno otvorenom proglasila predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett Škvarić, koja je za istu imala samo riječi hvale.

– Moram priznati da me ovi ručni radovi vraćaju u djetinjstvo kada sam sa svojom mamom i bakom učila kukičati, vesti i izrađivati goblene. Danas se u ovom našem komercijalnom svijetu sve više prepoznaje važnost ručnih radova i na tome vam zaista velika hvala. Čestitam vam na rukama zlata vrijednih i želim vam još mnogo ovakvih izložbi – zaključila je, a nakon toga su okupljeni krenuli u razgledavanje izložbenih radova.

Svi zainteresirani izložbu “Zlatne ruke treće dobi” moći će pogledati do 23. prosinca.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)