Virovitička šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića danas (subota) je bila „domaćin“ 10. jubilarne manifestacije „Jesen u gradu“. Manifestaciju, čiju organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Virovitice, Kreativna udruga Unikat, Grad Virovitica, Flora VTC te Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, posjetilo je mnoštvo Virovitičana i njihovih gostiju.

Posjetiteljima se s nekoliko riječi i velikim ponosom obratila Nedjeljka Županić, idejna začetnica virovitičkog sajma „Jesen u gradu“.

– Neobično sam ponosna i drago mi je što ove godine imamo 10. jubilarnu Jesen u gradu. Nije nas omela niti pandemija, mi smo bili ustrajni i zbog toga sam jako zahvalna svima koji su se kasnije pridružili i podržali tu moju zamisao. Sretna sam što je opstala i što će se nastaviti dalje. Volim u šali reći da je ta jubilarna deseta manifestacija i moj oproštaj jer ove godine odlazim u mirovinu. Ima mladih snaga koje će nastaviti dalje, možda čak i bolje nego što sam ja zamislila – zaključila je Nedjeljka Županić, nakon koje je manifestaciju službeno otvorenom proglasila zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

Od samog jutarnjeg otvorenja šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića Virovitica odisala je životom. Lijep jesenski dan i ugodna dopodnevna temperatura van je izmamila mnoštvo posjetitelja. Šetnjom od jednog do drugog zainteresirano su istraživali ponudu štandova koja je zaista bila raznolika.

viber_image_2022-10-22_14-55-11-176

Škole, udruge, poljoprivredna gospodarstva i mali obrti prezentirali su zainteresiranima svoj rad, njihovih ruku djelo. Prehrambeni proizvodi od buče, domaće čokolade, igračke i suveniri, nakit, prirodna kozmetika i torbe samo su dio bogate i raznolike ponude ovogodišnjih izlagača u kojoj je svatko mogao naći nešto za sebe.

Raznolikosti nije manjkalo niti u programu ovogodišnje „Jeseni“. Tijekom kulturno-zabavnog programa posjetitelji su mogli uživati u nastupima izvođača svih dobnih skupina, žanrova i tema. Sudeći prema pljesku publike, plesna umijeća Mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica i Virovitičkih mažoretkinja nisu nikog ostavila ravnodušnim, baš kao ni ona KUD-a Virovitica i male plesne skupine Češke besede Virovitica.

Na veliku radost onih najmlađih posjetitelja događaja, nije manjkalo niti aktivnosti za njih. Kreativne radionice koje su pripremili Dječji vrtić Cvrčak i Kreativna udruga unikat vrvjele su malim posjetiteljima koji su uz pomoć odgojiteljica i voditeljica pokazali svoju kreativnost.

viber_image_2022-10-22_14-55-11-327

– Danas smo za najmlađe organizirali dvije pokretne igre, Brza vjeverica u kojoj su djeca preko prepreka u žlici prenosila orahe te zaobilaženje prepreka od bundeva. Pripremili smo i dvije radionice, izradu stalaka za olovke od prirodnog materijala i kolaž papira te ukrašavanje okvira za slike, također prirodnim materijalima kao što su zrnje kukuruza, sjemenke suncokreta i bundeve, ljuske oraha i grančice. Sretni smo i odazivom koji je jako velik – kroz dječji smijeh koji nas je okruživao je rekla Ana Vampovac iz Dječjeg vrtića Cvrčak.

Zadovoljstvo manifestacijom, kao i činjenicom da je jubilarna deseta, nije krila direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

– Ono što je posebno je što je „Jesen u gradu“ kao manifestacija nagrađena i u turističkom smislu. Ona je nositeljica nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za prošlu godinu tako da je prepoznata i od struke. Povodom desete obljetnice, a u suradnji s profesorima i učenicima Strukovne škole Virovitica, ove godine častimo sve naše posjetitelje s preko 60 metara dugačkim kolačem od jabuka. Ovo je jedna lijepa jesenska manifestacija, sajam i tradicija – istaknula je K. Đurđević.

Iako je u manifestaciji „sudjelovao“ od samog jutra, kolač od jabuka bio je „šećer na kraju“ ovogodišnje „Jeseni u gradu“. Vrijedni učenici Strukovne škole dijelili su porcije svojim sugrađanima. Sudeći prema brzini kojom je podijeljen, kolač od jabuka bio je pun pogodak za deseto izdanje ovog popularnog događanja.

Djelić atmosfere s 10. Jeseni u gradu pogledajte u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, eat; foto: E. A. Turkalj)