Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u subotu, 17. rujna, održan je 30. prekogranični polumaraton Virovitica – Barcs.

-Samo u dva navrata prekinuta je tradicija ove utrke. Prvi puta to je bilo zbog Domovinskog rata, a drugi puta zbog pandemije koronavirusa. Nadam se da u budućnosti neće biti sličnih prekida ove dugogodišnje lijepe sportske suradnje – naglasio je prije početka utrke tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović.

Trkače su na put ispratili virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac i predsjednik Sportske zajednice grada Virovitice Josip Škrablin, dok se virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji se već nekoliko godina rekreativno bavi cestovnim atletskim utrkama, priključio trkačima istrčavši cijeli polumaraton.

IMG_6173-Custom_1000x667

Na utrci su sudjelovali trkači svih generacija, kako aktivni atletičari, tako i brojni rekreativci. Uporna jesenska kiša nije uspjela obeshrabriti više od 250 odvažnih trkača da krenu put susjednog mađarskog pograničnog grada Barcsa. Start polumaratona u dužini od 21,1 kilometar ove godine bio je na parkiralištu Veleučilišta u Virovitici, a trkači su nakon kruga po centru grada krenuli put granice. Start male utrke na 5,8 kilometara bio je već tradicionalno na ulazu u Terezino Polje.

Za sve trkače, putem do Barcsa, bile su osigurane zone na kojima su se mogli osvježiti, iako su ovom prilikom imali stalnu pratnju kiše koja ih je rashlađivala tijekom utrke do cilja na ulazu u gradski bazen u Barcsu.

IMG_6181-Custom

Na kraju, već dugo nije viđena ovakva dominacija hrvatskih trkača kao na 30. polumaratonu Virovitica – Barcs. U svim najvažnijim kategorijama slavili su trkači iz Hrvatske, a apsolutni pobjednik bio je Kristijan Mikolić iz Gornjeg Bazja.

-S obzirom da mi je ovo tek prva utrka, odnosno polumaraton kojeg sam istrčao u životu i pritom osvojio prvo mjesto, stvarno sam prezadovoljan. Konkurencija je bila jaka, na utrci je bio velik broj trkača iz atletskih klubova i rekreativaca koji već duže vrijeme trče maratone i polumaratone, ali eto, na kraju sam ja taj koji se okitio zlatom i sreći nema kraja. Vremenski uvjeti su mi, moram priznati, odgovarali, kiša u većem dijelu utrke nije bila toliko jaka, a temperatura je bila idealna – rekao nam je Mikolić i najavio obranu naslova iduće godine.

IMG_6183-Custom

-Iako po kišnom vremenu, bilo je doista zanimljivo trčati s ovom grupom entuzijasta i drago mi je što se nakon dvije godine pauze ponovno vratio ovaj međunarodni polumaraton. Riječ je o lijepoj tradiciji koju treba čuvati i nadam se da više neće biti prekida ove utrke. Trkače nije spriječila niti kiša, svi su zaista prezadovoljni, a ovim putem čestitam ne samo najboljima, već svim sudionicima koji su dali svoj maksimum kako bi završili utrku, kao i onima koji su sudjelovali u organizaciji ove hvalevrijedne sportske manifestacije – rekao je župan Andrović.

(www.icv.hr, mš, ts, vpz.hr, foto: M. Šolc, T. Szabo i K. Toplak)