S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva i razvoja održivog turizma Ministarstvo turizma i sporta objavilo je Javni poziv za program “Konkurentnost turističkog gospodarstva”, za koji je u ovoj godini osigurano 13 milijuna kuna.

Program u središte pozornosti stavlja povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata za smještaj, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, razvoj turizma na turistički slabije razvijenim područjima, razvoj dodatnih sadržaja s ciljem razvijanja cjelogodišnjeg turizma te zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma.

– Jedan od važnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske u razvoju održivosti hrvatskog turizma svakako je razvoj cjelogodišnje turističke ponude dodane vrijednosti. Ove godine osigurali smo 13 milijuna kuna za projekte kojima ćemo podići atraktivnost i konkurentnost cjelokupne ponude s posebnim fokusom na turistički slabije razvijena područja. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojima nastojimo doprinijeti ravnomjernijem turističkom razvoju Hrvatske u kontekstu gospodarske, društvene i ekološke održivosti – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Sredstva su dostupna subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

Kroz ovu mjeru podupire se povećanje standarda, kvalitete, dodatne ponude, održivosti i sigurnosti smještajnih objekata vrste hoteli i kampovi te postojećih ili novih ugostiteljskih objekata na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (vinotočje/kušaonica, izletište, soba, apartman, ruralna kuća za odmor, kamp, kamp odmorište, objekt za robinzonski smještaj), sufinanciranjem prihvatljivih projektnih aktivnosti, kao što su: podizanje kvalitete, razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje smještajnih kapaciteta, ulaganje u povećanje sigurnosti kroz digitalizaciju i automatizaciju poslovanja i opremanje objekata automatskim vanjskim defibrilatorom, poboljšanje uvjeta za osobe s invaliditetom, ulaganja u e-punionice za električna vozila, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja, te razvoj etno, tradicijskih, lovnih, ribolovnih, konjičkih i drugih dodatnih sadržaja na poljoprivrednim gospodarstvima.

Javni poziv otvoren je do 20. lipnja 2022. godine.

(mint.gov.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)