Što mislite o Virovitici? Tamo vam baš kao u Balaševićevoj pjesmi ne postoje pritisci i žive mirno svi, kao hipici. Ni prevelika, ni premala, idealna je za vikend putovanje i otkrivanje prekrasne Virovitičko-podravske županije.

Poput pravih turista najprije razgledajte njezino atraktivno središte. U srcu virovitičkog gradskog parka obnovljeni je barokni Dvorac Pejačević s početka 19. stoljeća, definitivno najljepša zgrada u gradu. Sigurno ćete zapamtiti priču o tajnom prolazu koji je vodio do grofovih odaja, no nitko pouzdano ne može reći je li  služio za bijeg u slučaju napada ili za noćne ljubavne avanture. Danas je u Dvorcu Gradski muzej, koji je uz Gradsku knjižnicu s korijenima još iz srednjeg vijeka, poznatu Glazbenu školu i Kazalište Virovitica, središte kulturnog života grada.

Do dvorca možete doći jednim od pet originalnih mostova koje su dizajnirali studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Par fotki za Instagram ili Story na mostu ljubavi, mostu zrcala, gimnazijskom mostu, glazbenom mostu koji svira dok prolazite i mostu portalu koji spaja moderni sa starim dijelom grada i možete dalje do virovitičkog korza.

Tamo su pročelja zgrada u šubert crvenoj i šubert plavoj, omiljenim bojama poznate hrvatske avangardne umjetnice, rođene Virovitičanke Edite Schubert. U blizini je Franjevački samostan i crkva sv. Roka, zaštitnika Virovitice s prekrasnim baroknim oltarima, izvornim namještajem u sakristiji i bogatim muzejom u samostanu za one koji žele znati više.

Matija Turkalj

Virovitica – Matija Turkalj

I jedna zanimljivost za kraj – na Željezničkom kolodvoru od 2015. stalna je izložba Virovitica voli vlakove s više od 3,5 tisuća privatnih kolekcionarskih modela vlakova i ostalih vozila od parnjača do intercityja i sve su kompozicije u voznom stanju.

Dvorac Janković, Suhopolje, foto Matija Turkalj

Nemojte tu stati. Morate otkriti prekrasnu okolicu grada ili još bolje posjetiti neke od najvećih atrakcija Virovitičko-podravske županije. Ako imate još malo vremena prošećite poučnom stazom uz devet virovitičkih ribnjaka. Zapravo bi najbolje bilo da rezervirate smještaj za vikend u heritage hotelu Kuriji Janković u Kapela Dvoru nedaleko od Virovitice i posjetite magičnu Park šumu Jankovac u Parku prirode Papuk, provozate se do Suhopolja s obnovljenim Dvorcem Janković ili možda do Noskovaca u kojima je Informativno-edukativni centar i hostel Dravska priča u obnovljenom ljetnikovcu grofa Draškovića…

Ok, vikend je možda prekratak za sve to, ali sigurno ćete doći ponovo.

(Izvor: she.hr)