U Gradskom muzeju Virovitica sutra, 21. listopada u 19 sati virtualno će se otvoriti gostujuća izložba krivotvorenih umjetnina “Ljepota lažnog sjaja” Muzeja policije. Riječ je o izložbi koja je prvi put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu. Od tada izložba je bila postavljena u brojnim gradovima gdje je pobudila veliki interes kako građana, tako i stručnjaka – od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara, likovnih kritičara i drugih stručnjaka.

Krivotvorine umjetnina zasigurno su jedan od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina – većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.

Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.
Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina.

Posjetitelji mogu izložbu pogledati od 22. listopada do 31. prosinca 2020. godine.

(www.icv.hr, muzej-policije.gov.hr)