Gradski muzej Virovitica  poziva vas  u četvrtak, 25. lipnja, u 19:30 sati, na otvorenje gostujuće izložbe Muzeja za umjetnost i obrt Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.

Izložba donosi pregled produkcije industrije namještaja u Hrvatskoj u navedenom razdoblju, te se po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja. Jedna od njih je i TVIN, Virovitica, pa stoga nije slučajno da je upravo ova izložba izabrana za gostovanje u virovitičkom muzeju. Budući da je izložba preglednog karaktera kojim zacrtava problemske cjeline, izvrsno funkcionira kao kontekstualni široki okvir unutar kojeg jedan segment čini duga i snažna tradicija drvne industrije i proizvodnje namještaja u Virovitici, gdje i danas, kada su zatvorene mnoge hrvatske tvornice, djeluje spomenuta tvornica.

Na izložbi su prezentirani svi čimbenici u nizu dizajn ‒ tvornica ‒ trgovina ‒ potrošač, te položaj i uloga dizajnera, često anonimnih osobnosti u tom procesu, uvjetovano specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je fotografijama, dokumentarnom građom i onodobnim televizijskim prilozima kojima su prezentirani nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Uz izložbu će biti izdan katalog kojemu su izdavači Gradski muzej Virovitica i Muzej za umjetnost i obrt. Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnost i obrt. Autorica likovnog postava, vizualnog identiteta izložbe i kataloga je Ksenija Jurinec, mag. diz.

Izložba je otvorena od 25.6. do 13.9. 2020.

(Gradski muzej Virovitica, foto: ilustracija, M. Rođak)