Princip izdavanja dozvola za kretanje između gradova ili općina danas je nadopunjen sustavom e-Propusnice, koji građanima omogućuje jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će od 6. travnja vrijediti samo e-propusnice.

Osnovni cilj uspostavljanja ovog sustava bio je stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnica, čime će se smanjiti mogućnost zloporabe i učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica. Također će se onemogućiti izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji, jer sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Izdane e-propusnice građanima će se dostaviti elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica na sebi sadrži i QR kod.

Na stranicama Vlade objavljena su tri videa u kojima je objašnjeno kako sustav funkcionirakako se u njega prijaviti i kako popuniti zahtjev za izdavanje propusnice. Ukratko, u internetskom pregledniku upišete adresu https://epropusnice.gov.hr. Zatim odaberete listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu. Potvrdite svoje podatke. Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva. Ako želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev. Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Dakle, sve propusnice koje su već izdane vrijede završno s 5. travnja, a do tada je potrebno podnijeti novi zahtjev putem sustava e-Građani (https://epropusnice.gov.hr/). U sustav se možete prijaviti ako imate bilo koju od navedenih vjerodajnica: elektroničku osobnu iskaznicu te čitač kartica; mTOKEN aplikaciju; ePASS  korisničko ime i lozinku; AAI@EduHr korisničko ime i lozinku (imaju je gotovo svi studenti); Finin osobni certifikat; kID osobni certifikat; Token uređaj i aplikaciju neke od poslovnih banaka; HT Telekom ID. Potpunu listu vjerodajnicama pomoću kojih možete pristupiti sustavu e-Građana možete vidjeti na web stranicama sustava e-Građani. Propusnica će vam nakon podnesenog zahtjeva biti poslana automatizmom na mail. Samo ukoliko nemate mogućnost prijave u sustav, obratite se sa zahtjevom (koji sadržava ime, prezime, OIB i razlog putovanja) na mail komunalni.poslovi@virovitica.hr , ili ako nemate mail telefonski na broj 721-981 radnim danom do 12 sati. Stožer civilne zaštite grada Virovitice ne izdaje propusnice u ime poslodavaca – oni ih svojim zaposlenicima izdaju sami također putem sustava e-Građani.

Ukratko – propusnice možete zatražiti:

  • preko sustava e-Građani 
  • na mail komunalni.poslovi@virovitica.hr
  • telefonski na broj 721-981 (radnim danom do 12 sati)