U Kazalištu Virovitica ovog vikenda pogledajte premijeru nove predstave za odrasle “Dokaz” Davida Auburna. Režiju potpisuje Robert Raponja, a predstava je nastala u suradnji Kazališta Virovitica i Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka. Premijera predstave bit će u nedjelju, 3. studenog u 19:30 sati, a javna generalna proba u subotu, 2. studenog u 19:30 sati.

Radnja drame započinje navečer, neposredno poslije smrti oca Roberta, matematičkog genija u pedesetim godinama života, profesora na sveučilištu u Chicagu koji je u mladosti napisao genijalne radove, a kasnije obolio od deluzijskog poremećaja. U središtu je radnje Catherine, njegova kći, mlada žena odustala od svog života i školovanja da bi se brinula za oca kroz dugotrajnu mentalnu bolest do njegove iznenadne smrti. Tekst istražuje Catherinin unutarnji sukob s problemima odgovornosti, povjerenja i mogućeg utjecaja očeve briljantnosti i mentalne bolesti na nju samu.

Nakon Robertove smrti njegov bivši, sada diplomirani student Harold (Hal) otkriva paradigmatski-promjenjivi „dokaz“, matematički teorem o primarnim brojevima u Robertovim spisima. Naslov djela referira se na sam matematički dokaz i središnje pitanje čije je to djelo? Izvrsna obiteljska drama, autora Davida Auburna, istražuje odnos izvrsnosti i ludila. Djelo je osvojilo prestižnu nagradu Tony za najbolju izvedbu i Pulitzerovu nagradu za dramu. (www.icv.hr, Kazalište Virovitica)