Idući četvrtak, 17. listopada, otvorenjem u virovitičkoj Glazbenoj školi Jana Vlašimskog svoje peto izdanje po redu doživjet će festival klasične i sakralne glazbe, Kolbovi dani 2019.

Član Organizacijskog odbora ovog festivala, prof. Perica Mihaljević, predstavio je ovogodišnji bogat program čiji koncerti će se, osim u otvaranju i zatvaranju festivala u Glazbenoj školi Jana Vlašimskog, održati u Crkvi sv. Roka.

– Za posjetitelje i sve zainteresirane pripremili smo šest događanja. Na otvorenju će nam gostovati kolegice Sanja Spahija na klaviru i Kristina Domović kao solo pjevačica međutim tu je skriveno i jedno malo slatko iznenađenje koje će posjetitelji sami otkriti – s osmijehom na licu kaže P. Mihaljević.

– Zatim 19. listopada nam gostuje akademski zbor Palma pod vodstvom Franje Klinara i maestro Ante Knešaurek koji izvode oratorij sv. Franji Kamila Kolba. Dan poslije nam dolazi zbor Immaculata, zbor medicinskih sestara pod vodstvom Josipa Prajza, iz Požege koji izvodi Kolbova vokalna zborska djela za ženske sastave marijanske tematike i nakon toga, 22. listopada, dolazi maestro Javor Valjak, orguljaš, koji će izvesti svoj samostalni recital s djelima Canjuge, svojim osobnim djelima i naravno Kamila Kolba. U petak, 25. listopada, gostuju domaći izvođači. U prvom redu tu je zbor Sv. Cecilija, župni zbor kojeg je osnovao sam Kamilo Kolb u svom djelovanju ovdje . Imat ćemo i Trio flauta u kojem će nastupiti Noemi Toth, Melita Manjkas-Bacinger i Dorijan Molnar. Oni će izvesti kompoziciju Latica koja je originalno pisana za tri violine ali ovdje smo posebno preradili za tri flaute. Gostovat će nam i Mihael Mojzeš na orguljama sa nizom Kolbovih djela i ženski vokalni ansambl Contese koje će izvesti dvije Ave Marije. Zatvaranje festivala će biti 29. listopada i imat ćemo gostovanje Trija Osor koji čine klavir, violončelo i flauta sa jednim bogatim glazbenim repertoarom – zaključio je Perica Mihaljević koji je dosada jako zadovoljan posjetom i reakcijama ljudi na program koji Kolbovi dani nude.

Sva događanja ovog kulturno-umjetničkog festivala počinju u 19.30 sati.

(www.icv.hr, ea, foto: ilustracija, arhiva)