Na prostoru nove hale Viroexpa, brojni Virovitičani i njihovi gosti proslavili su 1. svibanj, Međunarodni praznik rada. Zbog mogućnosti kiše i pljuskova, tradicionalno Prvosvibanjsko druženje, umjesto na Virovitičkim ribnjacima, brojne je građane ove godine okupilo na prostoru bivše vojarne.

Prvosvibanjsko druženje tradicionalno su organizirali Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice, a veselja i dobre atmosfere nije nedostajalo.

Dan je započeo uz zvuke Gradske glazbe Virovitica koja je tradicionalnom budnicom i prodornim melodijama probudila cijeli grad. Mnogobrojni građani sudjelovali su prijepodne na 4. virovitičkoj biciklijadi, koju su pratili Gradska glazba i Mijo Pavelko Mikeš te se potom pridružili okupljenima u novoj hali Viroexpa, gdje je organiziran bogat zabavni program. I ove godine nagrađeni su najstariji i najmlađi sudionici biciklijade, kao i naj plesači…

Dobro raspoložene građane Gradska glazba Virovitica počastila je s nekoliko koračnica među kojima su najpoznatije „Dixie parada“ i „Tiger rag“ uz koje su zaplesale i nagrađene Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica. Mažoretkinje su potom predstavile publici svoje umijeće plesanja te opravdale svoj plasman na europsko prvenstvo. Pozornicu su potom “preuzeli” momci iz Grupe Jeans koji su satima zabavljali publiku i potaknuli je na ples. Raskoš nošnji, plesa i čuvanja običaja prikazali su nezaobilazni članovi virovitičkog KUD-a. Izveli su plesove uz pjesme Podravine i Slavonije te svojim nastupom oduševili posjetitelje od kojih su im se neki i pridružili na plesnom podiju.

NA USLUZI GRAĐANIMA

Virovitička Gradska uprava i ove je godine bila na usluzi građanima – dijelili su grah, kruh, sokove, vodu i pivo, brinuli se da svi imaju mjesto za sjesti i okrijepiti se. Podijeljeno je više od dvije tisuće porcija graha.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako je zadovoljan što se ova alternativna lokacija za Prvosvibanjsko druženje pokazala jako dobrom.

Po prvi put Praznik rada obilježavamo na ovom mjestu, u prostorijama hale Viroexpo. Tlo je vlažno i blatno i zaista nismo mogli Prvi svibanj proslaviti na ribnjacima. Prednost ove lokacije je i u tome što su mnogi danas došli pješice – rekao je I. Kirin naglasivši da je upravo zajedništvo i okupljanje glavni cilj održavanja Prvosvibanjskog druženja i da mu je drago vidjeti tako velik broj građana. Na poseban način pozdravio je i umirovljenike te istaknuo da je rad jedino mjerilo svakog čovjeka.

Zadovoljstvo je izrazila i Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice.

– Jako smo zadovoljni današnjom proslavom. Hala Viroexpa pokazala se jako dobrom ‘b’ varijantom i za budućnost, u slučaju kiše. Drago mi je što nam je vrijeme dopustilo da održimo našu 4. Virovitičku biciklijadu, u kojoj je opet bilo mnoštvo biciklista. Uz tradicionalnu podjelu graha, a podijeljeno je više od dvije tisuće porcija, pripremljen je i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, uz naše igre starih sportova – rekla je K. Đurđević. Istaknula je kako vjeruje da su se svi uspjeli zabaviti, ali i dostojanstveno proslaviti Međunarodni praznik rada.

Za one koji na proslavu nisu mogli doći biciklom, pješice ili osobnim automobilom, organizatori su i ove godine osigurali javni prijevoz autobusima.

IGRE IZAZOV I ZABAVA

Da Virovitičani vole tradiciju, pokazali su još jednom i na zaštitnom znaku Prvosvibanjskog druženja – igrama starih sportova. U organizaciju ovog dijela zabavnog programa uključili su se i Sportska zajednica grada Virovitice te Društvo za sport i rekreaciju Podgorje.

Oni najhrabriji i najraspoloženiji mogli su okušati svoju spretnost, snagu i sreću u četiri discipline – vožnji u tačkama, nošenju košare na glavi, skakanju u vreći te potezanju užeta.

Svi su bili jako dobri, pokazalo je natjecanje, no pobjednici su bili za nijansu bolji.

U štafetnom natjecanju nošenje košare na glavi tako je Ruža izvršila zadatak u najkraćem roku te odnijela pobjedu. Skakanjem u vreći dominirali su Ivana i Danijel, koji su, prema riječima voditelja Mije Pavelka – Mikeša, “skakali toliko brzo da ih nije ni vidio”. Ekipa Jura najbolje se vozila u tačkama, a “Laka kategorija” pobijedila je u povlačenju užeta.

Atmosferu s ovogodišnje proslave Međunarodnog praznika rada u Virovitici pogledajte u našoj fotogaleriji

(icv.hr, mlo, ea, lmh; fotografije: M. Bašić i Ž. Đaković-Leš)