Već petu godinu za redom, u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić na sportsko-glazbenoj manifestaciji humanitarnog karaktera, „Uskrs u svakom domu, snage u malom nogometu i potezanju konopom odmjerit će fratri, policajci i Gradska uprava, kojoj će se pridružiti i djelatnici Virovitičko-podravske županije.

Sportsko-glazbeno humanitarni program “Uskrs u svakom domu” održat će se u četvrtak, 11. travnja s početkom u 18 sati, a plakat i program predstavljeni su u ponedjeljak, 1. travnja u Gradu Virovitici. Organizatori ove manifestacije su virovitička Gradska uprava, Župna crkva svetog Roka i Policijska uprava virovitičko-podravska, a cilj je iskazati zajedništvo kroz prikupljanje dobrovoljnih priloga za potrebe Caritasa, odnosno za naše najpotrebitije sugrađane. Kao i prijašnjih godina, ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Gost večeri bit će Ivan Dečak, koji će ovaj put obući dres i igrati za ekipu Fratara, najavili su u ime organizatora gradonačelnik Ivica Kirin, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević te gvardijan Župe sv. Roka, fra Rozo Brkić. Konferenciji za medije nazočili su i zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević, predstavnici PU virovitičko-podravske te voditelj, umirovljeni novinar i urednik Trpimir Markotić.

Hvalevrijednu inicijativu prije pet godina potaknuli su kontakt-policajci, ubrzo je zaživjela i pokazala se pravim pogotkom, prepunom zanimljivih nastupa, gorljivih bodrenja i ugodne atmosfere. Dobri duh ove manifestacije je poznati voditelj Trpimir Markotić, kojemu su sudionici zahvalili na srdačnom angažmanu i svesrdnoj pomoći oko organizacije već petog programa, a kroz koji će publiku voditi i ovaj put.

Ove godine program je još bogatiji – svoj nastup potvrdio je Zbor glazbene igraonice Jan Vlašimsky, Gradska glazba Virovitica s mažoretkinjama, Plesna skupina Katoličke osnovne škole, Zbor Katoličke klasične gimnazije, Kvartet Artes, KUC Virovitica, „zvjezdica“ Julija Tomljanović i pjevačica Gordana Moslavac te prvopričesnici i krizmanici sve tri virovitičke župe: Sv. Roka iz Virovitice, bl. Alojzija Stepinca iz Milanovca i sv. Leopolda Mandića iz Taborišta. Oni će se, kao i „konopaši“ i „malonogometaši“, nadmetati za pehare u štafetnim igrama spretnosti.

– Novac prikupljen donacijama Caritas svake godine iskoristi za pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, za Socijalnu samoposlugu „Djelo ljubavi“, za radove na domovima ugroženih obitelji, rekao je fra Rozo Brkić, župnik župe sv. Roka.

Virovitički franjevci će uz bogoslove, imati i pojačanje nekadašnjeg ministranta, frontmena virovitičke grupe „Vatra“, koji je sam izrazio želju da igra za ovu ekipu. Fra Rozo Brkić istaknuo je kako su prije pet godina Ivan Đurđević, otac franjevca Filipa Đurđevića i kontakt-policajac Pero Bićanić pokrenuli cijelu akciju, s ciljem pomoći drugome i graditi ono najvažnije – zajedništvo.
Načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević istaknuo je zadovoljstvo što policija i ovog puta sudjeluje u organizaciji, ali i samom programu ove manifestacije programu humanitarnog karaktera.

 Nadamo se da ćemo ovom manifestacijom barem dašak sreće donijeti u domove onih kojima je to najpotrebnije. Ovom prilikom pozivam građane da dođu, da se zabave i provesele, da dođu navijati i podržati naše ekipe. Svim sudionicima, naravno, želimo puno sportske sreće – rekao je S. Knežević i dodao kako se PU uvijek rado odaziva na ovakve humanitarne akcije i da će tu praksu njegovati i ubuduće.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je dvostruku korist ovog programa. Prva je senzibiliziranje ljudi za potrebite, a druga je pružena prilika ljudima da izađu van, da se druže, navijaju i bolje upoznaju, a pritom i pomognu drugome.

Najvažnije je da ne zaboravimo one kojima najviše treba. Ovo nije jedina briga za naše sugrađane u potrebi, nama priča oko Uskrsa ili Božića traje cijelu godinu jer smo svjesni da je cijelo društvo u problemu ako se ne pomogne onima kojima najviše treba – poručio je gradonačelnik Ivica Kirin koji je istaknuo kako će animirati i sve institucije da se uključe u pomoć. – Pozivam sve građane da dođu i podrže nas – rekao je I. Kirin.

Za ovu vrstu pomoći otvoren je i poseban račun u Zagrebačkoj banci pa svi koji žele, mogu uplatiti novac na broj: HR35260001101293766. (virovitica.hr; icv.hr; fotografije: Martina Bašić)