U sklopu projekta Bee2Be, a u u organizaciji projektnog partnera Baranjske županije, predstavnici hrvatskih pčelara posjetili su mađarske kolege. Riječ je o drugom dijelu projektne aktivnosti „Studijsko putovanje“, a započeo dočekom hrvatskih pčelara te pozdravnim govorom predstavnika zajednice mađarskih pčelara. Prilikom posjeta Pečuhu, hrvatski pčelari su u društvu mađarskih kolega razgledali znamenitosti grada, a posjetili su i trgovinu mađarskih pčelara koja se nalazi na Kossuth trgu. Predstavnik mađarskih pčelara Gabor May održao je u Županijskoj vijećnici prezentaciju, nakon čega je uslijedila razmjena iskustava i znanja pčelara. Najveća rasprava razvila se oko metoda i samog načina rada te korištenja metoda prilikom sprečavanja razvoja bolesti varoe, kao i prihvatljive temperature za sublimaciju oksalne kiseline.

Po završetku sastanka uslijedio je terenski dio u sklopu kojeg je posjećen veći broj mađarskih pčelara, a posebno se može naglasiti posjet imanju Istvana Nagya te predstavnika zajednice pčelara s područja Pečuha Gabora Maya. Osim toga, održana je i edukacija za pčelare na kojoj su sudjelovali naši zainteresirani pčelari koji su tijekom višesatnog programa obogatili svoja znanja.

Projekt „Bee2Be“ prijavljen je i odobren na prvom pozivu za dostavu projektnih prijedloga Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020.. Projekt je u implementaciji od 1. lipnja 2017. godine i traje 20 mjeseci, do 31. siječnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 252.314 €, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto dok preostali iznos podmiruju korisnici projekta. Glavni korisnik projekta je Grad Virovitica, a isti provodi sa partnerima Županijom Baranja, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA.
Nastavak provedbe projekta očekuje se sredinom prosinca kada će hrvatski pčelari sudjelovati na obilježavanju blagdana Sv.Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara u gradu Pečuhu. (vta.hr)