U ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine, u Restoranu Strukovne škole Virovitica, održana je eno/gastro edukacija pod nazivom Mikeški jestvenik za nositelje turističke ponude. Mikeški jestvenik je naziv projekta započetog 2017. godine i sufinanciranog od strane Ministarstva turizma koji je za cilj imao očuvati lokalnu gastro kulturu starosjedioca grada Virovitice – Mikeša, prikupljanjem starih recepata i objavljivanjem kuharice. Projekt je iznimno dobro prihvaćen kako od lokalnog stanovništva tako i od posjetitelja Virovitice.

Edukaciju su vodile autorice kuharice Mikeški jestvenik, Ljubica Mihaljević, nastavnica kuharstva, i Jasmina Jurković Petras, dipl. etnologinja i prof. povijesti. Na edukaciju su pozvani ključni dionici eno i gastro ponude destinacije: vlasnici restorana, kuhari i djelatnici ugostiteljskih objekata te učenici i profesori ugostiteljskih smjerova Strukovne škole. U teorijskom dijelu su voditeljice edukacije predstavile kuharicu Mikeški jestvenik te detaljno obrazložile važnost obogaćivanja gastro ponude destinacije ponudom tradicijskih jela u svrhu kreiranja domaćeg, virovitičkog doživljaja destinacije.

Nakon teorijskog dijela uslijedila je kuharska radionica na kojoj su sudionici pripremali predjela, glavna jela s prilogom i slastice podjeljene u tri “Mikeška menu-a”: snažni, posni i raskošni, ukupno pripremivši 15 različitih jela. Tijekom kuhanja, sudionici su educirani i o sortama vina virovitičkog kraja koja se najbolje sljubljuju i najčešće služe uz određeno jelo i menu te su podjeljene potvrde o sudjelovanju.

Edukacija su, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, organizirali Turistička zajednica grada Virovitice i Strukovna škola Virovitica, a održana je s ciljem unaprjeđenja kvalitete gastro ponude i uvrštavanja jela Mikeškog jestvenika u ponudu restorana u destinaciji, sa željom da svakom posjetitelju omogućimo da, gdje god u destinaciji poželi jesti, može kušati tradicionalni mikeški specijalitet.