Virovitički ponos, Dvorac Pejačević, dobio je umanjenu repliku. Goran Denac i Robert Bogović kreirali su maketu za koju je bilo potrebno oko 1300 dijelova i 700 sati rada. Riječ je o minijaturnoj verziji pravog virovitičkog dvorca, i to u izdanju na kojem stotine radnika trenutačno radi i koji će novim sjajem zablistati sljedeće godine. No zbog iznimno visoke razine detalja, kreatori makete za pomoć su se morali obratiti braći Zdakić u Srbiju, koji su im uz pomoć preciznog laserskog pisača izrezali minijaturne dijelove dvorca.
– Riječ je o približno 1300 dijelova koje je trebalo laserski izrezati, a oni su jedini bili spremni uhvatiti se u koštac s izradom. Radi se o unikatnom primjerku koji je rađen prema stvarnoj projektnoj dokumentaciji i nacrtima. Ne planiramo stati na maketi zgrade dvorca, drugi dio projekta obuhvatit će izradu pratećeg okoliša, dakle parka i mostova. Tu je i treća faza, u kojoj bismo izradili cijelo središte grada, a koje bi bilo funkcionalno i pokretno. Sadržavat će pokretne automobile i niz drugih detalja – kaže Goran o svojim planovima. Njihova volja, trud i upornost prepoznati su diljem Hrvatske pa su tako virovitički dvorac poželjeli vidjeti i stanovnici Pule i Fažane.
– Pozvali su nas da ondje izložimo dvorac na nekoliko dana. Želimo ostvariti i suradnju s Gradom Viroviticom kako bismo mogli napraviti i sve znamenitosti Virovitice, ali i županije, kao što su Kurija Janković i dvorac u Suhopolju – nastavlja Denac.
vorac Pejačević imat će priliku vidjeti svi posjetitelji Rokova 2018., u sklopu kojega će, uz izložbu dvorca i drugih maketa, biti organizirane i druge aktivnosti.
– Pripremamo izložbu slika vlakova Dragutina Stanišića i predstavljanje knjige “Uskotračna željeznica” Stjepana Brijačka. Također, okupit ćemo ljude koji su u živjeli, a neki i sada žive, na željezničkoj postaji – zaključio je Denac. (V.G.; http://www.glas-slavonije.hr)