Tehnička škola Virovitica obrazuje i odgaja učenike za različita zanimanja, između ostalog i učenike iz područja rada šumarstvo. Učenici tijekom svog obrazovanja slušaju predmet Parkovna kultura u sklopu kojeg se uči i vrtna povijest Japana. Upoznaju raznolikost i ljepotu drevne japanske tehnike oblikovanja bonsai drvaca – svojevrsnu simbiozu čovjeka i drveta. Nastavnik strukovnih predmeta Dino Davidović idejni je začetnik izložbe kojom će se učenicima, gostima, javnosti, profesionalcima iz struke i istinskim zaljubljenicima u bilje i istočnu kulturu predstaviti bonsai umjetnost. Želja je potaknuti i svijest o uređenju okoliša i važnosti očuvanja tradicije i kulture.

Bonsai je japanska riječ za minijaturno drveće koje se uzgaja u malim keramičkim ili glinenim posudama. Kod nas se vrlo malo zna o bonsaiju, dok je u svijetu odavno prihvaćen kao oblik umjetnosti i kao vrtlarska vještina. Ova vještina oblikovanja drvaca je u Japan došla iz Kine tijekom dinastije Yuan (1280. – 1368.) U Kini su je nazivali punsai i bila je rezervirana za znanstvenike i elitu. Dolaskom u Japan je punsai doživio određene promjene pod utjecajem zen budizma i razvio se u ono što danas nazivamo bonsai. Tijekom stoljeća bonsaiju je u Japanu rasla popularnost, a obavijale su ga razne priče i legende. Poslije Drugog svjetskog rata njihova ljepota, osebujnost i dopadljivost postupno osvajaju Zapadni svijet. Minijaturna forma bonsaija posljedica je orezivanja podzemnog i nadzemnog dijela biljke, a estetski trenutak određen je posebnim odnosom čovjeka i prirode.

Zbog nedostatka vremena ljudi se sve više udaljavaju od prirode, a estetika bonsaija može nam pomoći da se vratimo na pravi put. On može biti most koji će nas ponovo spojiti s prirodom. Nadamo se da će ova izložba biti korak više prema ostvarivanju tog cilja. Svoja će minijaturna drvca, njih 40- ak, izložiti nastavnik Tehničke škole Virovitica Dino Davidović s obitelji i sugrađani: Nenad Car, obitelj Fučkar, Zlatko Mlinarić i Zlatko Šafar. Svečano otvorenje izložbe uz nominalnu potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj bit će u dvorani Tehničke škole Virovitica u četvrtak, 3. svibnja 2018. godine s početkom u 11.30. Izložba će se moći razgledati od 12 do 19 sati. Ulaz je slobodan. Posjetitelji će moći izabrati najljepši bonsai i za najsretnijeg posjetitelja osigurana je prigodna nagrada. (ss-tehnicka-vt.skole.hr)