Treću godinu zaredom u travnju je na rasporedu biciklistička utrka “Tour of Croatia”, jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, a ove godine biciklisti će u šest etapa, od 18. do 23. travnja, proći više od 1.000 kilometara kroz cijelu državu.

Na utrci će sudjelovati više od 20 momčadi, a među njima su i World Tour ekipe, koje pripadaju najvišem rangu Svjetske biciklističke organizacije (UCI), priopćio je u srijedu organizator utrke. Više detalja o utrci i momčadima bit će poznato sljedeći tjedan.

Ovogodišnje izdanje bit će još zahtjevnije, a utrka opet započinje u Osijeku, u utorak (18. travnja), a cilj prve etape dugačke 227 km bit će u Koprivnici.

Nakon toga, 19. travnja karavana seli u Trogir, otkud kreće etapa dužine 123 km, i koja bi mogla bitno utjecati na ukupni poredak, jer joj je cilj na 1.762 metra visokom Svetom Juri na Biokovu.

Treća etapa vozit će se između Imotskog i Zadra u dužini od 236 km, a četvrta povezuje Crikvenicu i Umag, a dugačka je 171 km.

Peta etapa, dugačka 141 km, donosi nova brdska uzbuđenja. Nakon starta u Poreču bicikliste očekuje cilj na Učki (na Poklonu) na koju će se prvo popeti s istarske, pa onda i sa kvarnerske strane.

Posljednja etapa, duga 145 km, je u nedjelju, 23. travnja, i ona starta u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.

U prvom izdanju “Tour of Croatia” 2015. godine ukupni pobjednik bio je Poljak Maciej Paterski (CCC–Sprandi–Polkowice), a prošle godine slavio je Hrvat Matija Kvasina (Synergy Baku).

Brojne su novosti ovogodišnjeg izdanja, pa tako organizatori ističu i suradnju sa ASO-om (Amaury Sport Organisation) koji imaju dugogodišnje iskustvo u organizaciji i promociji najpoznatijih biciklističkih utrka svijeta, kao što su Tour de France i španjolska Vuelta. Oni će za organizatore “Tour of Croatia” distribuirati televizijski signal diljem svijeta, a to će pridonijeti marketinškoj vrijednosti projekta i promociji Hrvatske.

Utrku će izravno prenositi HRT, Eurosport, te Eurosport Asia, a svaku će večer emitirati i sažetke svake etape. Televizijski signal će emitirati brojne postaje iz Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Australije, pa će sliku iz Hrvatske vidjeti gledatelji u 177 zemalja svijeta.

Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te iz helikoptera.

Organizator “Tour of Croatia” je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju event i marketing direktor utrke Ivan Črnjarić, te sportski i tehnički direktor Vladimir Miholjević. Organizator ističe kako je utrka od velikog značaja za turističku promociju Hrvatske, jer donosi pregled prirodnih ljepota i kulturne baštine, te da je jedan od glavnih pokretača razvoja cikloturističke ponude u našoj zemlji. (vecernji.hr; foto: Matija R.)