Turizam je jedan od najkonkurentnijih hrvatskih gospodarskih sektora, no još postoji potreba za povećanjem ponude i kvalitete usluga, zaposlenosti, produljenje sezone i drugog, istaknuo je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na predstavljanju ovogodišnjih natječaja za konkurentnost turizama i zapošljavanje ukupne vrijednosti 53,4 milijuna kuna.

Riječ je o dva natječaja – “Konkurentnost turističkog gospodarstva” te “Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva”, koja su u Vladi predstavili premijer i ministar turizma Gari Cappelli.

Ministarstvo turizma je za natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava po višegodišnjom programu “Konkurentnost turističkog gospodarstva” ove godine predvidjelo gotovo 22 milijuna kuna, koje će kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda, održivost, internacionalizaciju poslovanja, nove tehnologije i drugo.

Natječaj “Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva” ukupno je vrijedan 31,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Taj je natječaj otvoren do 3. svibnja ove godine, dok je natječaj za konkurentnost otvoren do 10. travnja. Veća će se pažnja nego prije posvetiti projektima s kontinenta i otoka, za održiv razvoj i korištenju novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda.

Premijer je istaknuo da Vlada dosta pažnje posvećuje turizmu, od kojeg se za prošlu godinu očekuje ukupno oko 9,5 milijardi eura primitaka. “Turizam u BDP-u sudjeluje s oko 18 posto, što govori koliko je taj sektor bitan za razvoj promociju i budućnost zemlje, a s ovim programima koristimo i nacionalna i europska sredstva za njegovu još veću konkurentnost, ulaganja u kvalitetu i uključivanje ranjivih skupina u zapošljavanje u turizmu”, naglasio je Plenković.

Premijer i ministar turizma očekuju da će predstavljeni programi rezultate dati već ove jeseni.

“Financiranjem turističkih projekata diljem Hrvatske želimo ojačati ponudu, a time i potrošnja u destinaciji, kao i povećati popunjenost objekata, produljiti sezonu te povećati zapošljavanje, povezanost turizma s lokalnim proizvođačima i međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske”, istaknuo je Cappelli.

Ministar očekuje da se u program za zapošljavanje ove godine uključi oko tisuću ljudi u suradnji javnog i privatnog sektora, odnosno hotelijera i strukovnih škola koji kroz program, koji bi trajao oko 120 sati od čega 70 u praksi, mogu educirati nezaposlene i određene ranjive skupine za zanimanja koja im stvarno trebaju.

Očekuje i da će se dosta poduzetnika javiti i na natječaje za konkurentnost turističkog gospodarstva, pogotovo za gradnju bazena, koji svakom objektu u domaćinstvu koji se bavi turizmom donosi 50 posto dulju sezonu, odnosno približnu onoj koju imaju hoteli s četiri i pet zvjezdica.

Vjerujemo da će se i ovim, kao i drugim programima koje planiramo pripremiti ove godine, poput Cro kartice za jačanje domaćeg turizma, već od iduće godine turistički promet u zimskim mjesecima na kontinentu povećati moguće i za 30 posto, rekao je Cappelli.

Program “Konkurentnost turističkog gospodarstva”

Na natječaj za program “Konkurentnost turističkog gospodarstva” projekte do 10. travnja, kroz više mjera s različitom namjenom sufinanciranja, mogu prijaviti hoteli, kampovi, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu. Bespovratna sredstva kroz taj program mogu dobiti za primjerice povećanje kategorije, dodatne sadržaje, tematsko definiranje hotela, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa, odnosno uređenje postojećih, aktiviranje planinarskih i lovačkih domova, izgradnju ili uređenje objekata za robinzonski i bike&bed smještaj, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom, podizanje kvalitete postojećih seljačkih gospodarstava uz uvjet dostizanja više kategorije za jedno sunce, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja, izgradnja bazena u objektima u domaćinstvu.

Sufinancirat će i aktivnosti usmjerene razvoju posebnih oblika turizma poput ciklo-turizma, uređenje infrastrukture i ulaganja u opremu za špilje, rafting, stijene za penjanje, vidikovci, adrenalinski parkovi, golf vježbališta, promotivne aktivnosti za postojeću ponudu, kao i zabavne i tematske parkove, male i ploveće hotele, izletničke drvene brodove tradicijske izgradnje te kreiranje paket aranžmana novih turističkih proizvoda za tržišta posebnih interesa.

Poticat će se i projekti za dostupnost i sigurnost turista, od javno dostupnih defibrilatora u ugostiteljskim objektima do prijevoza vode tvrtkama i obrtima koji se bave hotelskom industrijom na otocima bez vodovoda, kao i plasman otočnih proizvoda, povezivanje poljoprivrede i turizma korištenjem novih digitalnih tehnologija.

Uključivanje ranjivih skupina u turizam i ugostiteljstvo

Temeljem natječaja “Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva”, za koji je predviđeno 31,5 milijuna kuna, sufinancirat će se povećanje zapošljivosti ranjivih skupina – nezaposlenih mladih do 25 godina, nezaposlenih starijih od 54 godine i nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz osposobljavanje i stručno usavršavanje s ciljem integracije na tržište rada u sektoru turizma.

Projekte mogu prijaviti ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i/ili ugostiteljstva uz obvezno partnerstvo, a partneri mogu biti ustanove za obrazovanje odraslih, udruge, poslodavci/gospodarski subjekti (trgovačko društvo, obrt, zadruga, trgovac pojedinac, javna ustanova), regionalni ili područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. (Hina)

(www.mint.hr)