Izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine” Etnografskog muzeja iz Zagreba otvara se u petak 11. rujna 2015. godine u 18 sati u Gradskom muzeju Virovitica.

Na izložbi biti će prikazani predmeti specifični svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima koji predstavljaju bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas.

Izložene će biti igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini. Najbrojniji dio izloženih predmeta su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Izložene igračake iz Zbirke Etnografskog muzeja izrađene su od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva i druge. 

Zahvaljujući vještini izrade vrsnih majstora dječjih igračaka one koje se i danas izrađuju u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisane su kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Izložba je bila dio velikog projekta “Svijet igračaka” Etnografskog muzeja, u trajanju od prosinca 2012. do lipnja 2013. godine, a potom je zbog velikog interesa javnosti samostalno krenula u druge hrvatske gradove. Nakon Lepoglave, izložba je bila postavljena u Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Velikoj Gorici te u Livnu.

Autorica izložbe dr.sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja predvidjela je i zanimljivi pedagoški dio izložbe u kojemu djeca i svi zainteresirani mogu isprobati drvene igračke i poigrati se u prostoru muzeja.
Izložbu u Gradskom muzeju Virovitica pratiti će razna edukativna događanja i radionice kroz rujan i listopad.