U Virovitici će se 7. i 8. ožujka 2015. godine održavati aktivnosti Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova iz reda Europskog Vinskog Viteškog Reda i to svečanosti primanja i promaknuća članova Bratovštine u crkvi Svetog Roka u Virovitici.

Na početku svečanosti održat će se svečani mimohod (subota 15.30 sati) od Dvorca Pejačević do Crkve sv. Roka u kojem će sudjelovati stotinjak vinskih vitezova iz svih krajeva Hrvatske sa svojim zastavama kojima će se pridružiti i uveličati događaj i članovi Gradske glazbe Virovitica i KUD-a Virovitica.

Nakon svečanog mimohoda u Crkvi sv. Roka s početkom u 16 sati održat će se sv. misa i svečanost primanja i promaknuća članova Bratovštine po posebnom protokolu uz fanfare, akreditacije pripravnika, orgulje i himne. Svečanost je otvorena za javnost te koristimo ovu prigodu da se pridružite ovoj svečanosti

Europski vinski viteški red je institucija privatnog prava na temelju austrijskog Zakona o udrugama, a obnovljen je 1984. u Železnom (Eisenstadt) u austrijskoj vinogradarskoj pokrajini Gradišću (Burgenland). Slijede i nastavljaju tradiciju zapadokršćanskih viteških redova. Njihov je cilj s jedne strane pokazati korijene i razvoj Reda sv. Jurja, a s druge strane povezanost i nastavak tradicije viteškog reda s pomoću europskih vinskih vitezova. Udruga počiva na tradiciji Viteškog reda sv. Jurja iz 1468. Europski vinski viteški red okuplja nekoliko tisuća poštovatelja vina diljem Europe koji se zauzimaju za vinsku kulturu. Sjedište Reda jest u Eisenstadtu u Austriji, gdje se obavlja promaknuće svih vitezova, a promocija ostalih priređuje se u lokalnim crkvama. Upravo će se takva svečanost po prvi puta održati u Virovitici, 7. ožujka 2015. godine, u našoj župnoj crkvi Svetog Roka.

Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja dvjestotinjak štovatelja vina, među kojima su uz poznate vinare i vinogradare, enologe i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.