Nakon Osijeka, Zagreba i Našica studijsko- tematska izložba Likovna baština obitelji Pejačević bit će predstavljena u Gradskom muzeju Virovitica i to u sklopu prvoga dana Rokova, 5. kolovoza, u 20 sati i 30 minuta.

Autorice izložbe su povjesničarke umjetnosti Jasminka Najcer Sabljak iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Silvija Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice koje su tijekom nekoliko godina intenzivnog rada pripremale izložbu na kojoj su predstavljene umjetnine koje se, osim u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, nalaze u raznim hrvatskim muzejskim institucijama, a pripadale su obitelji Pejačević.

Sama izložba dio je projekta Skriveno blago europskog plemstva kojem je cilj istražiti i prezentirati bogatu i vrijednu likovnu baštinu vlastelinskih (Hilleprand-Prandau, Normann, Eltz, Odescalchi) obitelji koje su živjele i djelovale na ovim područjima od 18. do sredine 20. stoljeća. U Gradskom muzeju Virovitica bit će predstavljen dio cjelokupne izložbe, kao i iscrpni katalog, u kojem autori i suradnici projekta rasvijetljavaju ulogu obitelji Pejačević u povijesti Hrvatske, Bugarske, Srbije i Mađarske.

Na svečanom otvorenju bit će predstavljeni i zanimljivi detalji iz povijesti te plemićke obitelji koja je prilično utjecala na politički, gospodarski i kulturni razvoj Virovitice, Našica i Osijeka, ali i cijele Slavonije. Planirano trajanje izložbe je do 30. rujna 2014. (mk)