Virovitička publika je 29. svibnja imala čast prisustvovati svečanom plesnom koncertu Ansambla LADO, jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla, koji već 75 godina baštini hrvatsku tradicijsku kulturu i čuva hrvatski identitet u domovini i svijetu. Ova posebna obljetnica obilježena je nizom koncerata diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, a koncert u Virovitici bio je jedan od svečanijih trenutaka ovog velikog jubileja.

Koncert je otvoren pozdravnim govorom gradonačelnika Virovitice Ivana Kirina, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je Ansambl LADO odabrao upravo Viroviticu za jedan od svojih slavljeničkih koncerata. – Hvala vam što ste u protekle dvije godine već treći put u našem gradu i što ste u svojoj slavljeničkoj godini odlučili proslaviti 75 godina postojanja upravo ovdje, s nama – rekao je gradonačelnik.

Publika je bila oduševljena izvedbama koje su donijele duh različitih krajeva Hrvatske. Na pozornici su se redale koreografije poput “Kamen goro prozeleni rano” iz zapadne Hercegovine, “Valpovačko kolo” iz Slavonije, “Lički plesovi”, “Ej, sviraj Pavo” – pjesme i plesovi iz Baranje, “Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo” iz Dubrovačkog primorja, “Zagorski drmeš”, “Sa šibenskih otoka” iz središnje Dalmacije, “Da bi se zrušile te legradske gore” iz Međimurja, “Božakov čardaš” iz Zelinskog prigorja te “Podravski svati”.

Koncert je završio gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike, koja je još jednom potvrdila koliko je važno očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture. Ansambl LADO svojim je nastupom još jednom dokazao zašto je već 75 godina ponos hrvatske kulturne scene, a Virovitica se još jednom pokazala kao grad bogate kulture i tradicije.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)