Virovitica će uskoro postati centar lutkarske umjetnosti jer se priprema za domaćinstvo 14. Lutkokazu. Od 20. do 24. ožujka, međunarodna revija lutkarstva sprema se oduševiti publiku svojim bogatim programom i raznolikim predstavama. Prvi put održavajući se izvan osječke Akademije za umjetnost i kulturu te grada Osijeka, ovaj put Virovitica postaje epicentar susreta lutkarskih umjetnika, studenata, i zaljubljenika u kazalište. Ova promjena donosi svježinu i novu dimenziju događaju, otvarajući vrata novim mogućnostima i širem dosegu publike.

Lutkokaz u Virovitici predstavlja spoj tradicije i inovacije, okupljajući mlade talente, iskusne umjetnike, i ljubitelje lutkarske umjetnosti. Ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić s velikim zadovoljstvom najavljuje ovaj događaj koji je rezultat suradnje s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek.

– Priča Kazališta Virovitica, koje već dugi niz godina ima svoje studente na Akademiji, dobiva svoj značajni nastavak kroz ovu suradnju. Neki od naših studenata su završili lutkarstvo, što je sjajna poveznica da upoznamo našu publiku, kako najmlađu tako i stariju, s ljepotama lutkarstva i njegovom ulogom u kazališnom svijetu – ističe T. Pintarić te naglašava da su sve predstave i radionice besplatne.

Saša Došen, prodekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, naglašava da je Lutkokaz započeo kao ideja da se ispitne produkcije studenata glume i lutkarstva javno prezentiraju, ali je brzo izrastao u međunarodnu manifestaciju.

– Lutkarska umjetnost nije samo za djecu, već može progovarati o važnim temama. Tijekom petodnevnog programa prikazat ćemo 10 predstava za sve uzraste, a dio njih će se baviti i težim temama stoga pozivam roditelje da pregledaju program prije dolaska – naglašava Došen.

“Mali Virkas”, kako je Lutkokaz zbog bogatstva repertoara nazvao virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, osim predstava ponudit će i radionice za publiku svih uzrasta, kao i radionice za odgojitelje u vrtićima, kako bi se umijeće lutkarske animacije približilo i korišteno u odgojne svrhe.

– Važno je našim sugrađanima pružiti dodatne kulturne sadržaje kako bi se utjecalo na najmlađe sugrađane i potaknulo ih na prihvaćanje kulture, a možda čak i otkrivanje glumačkog talenta. Ovih dana će u Virovitici biti 50-ak studenata tako da će biti vrlo veselo u našem gradu, drago mi je zbog toga – rekao je I. Kirin te istaknuo daljnju podršku svim kulturnim događanjima u Virovitici i okolici.

Hrvoje Seršić, izvanredni profesor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ističe da predstave koje će obilježiti 14. Lutkokaz nisu isključivo projekti osječke Akademije. U svim predstavama sudjeluju kako sadašnji, tako i bivši studenti Akademije. Posebno se ističe mlada glumica i redateljica virovitičkog kazališta Sara Lustig čija će predstava “Savršen život”, koja je bila dio ispitne produkcije Osječke akademije, otvoriti 14. Lutkokaz.

– Željeli smo prikazati raznolikost tehnika lutkarstva i istaknuti da one nisu ograničene samo na djecu. Naša želja je da publika upozna i uživa u različitim aspektima lutkarstva, uključujući marionete, kao i složenije forme poput lutaka s dva ili tri animatora, te raznolike likovnosti i scenografije koje prate ove predstave – naglasio je H. Seršić.

Predstavljanju programa nazočio je i pročelnik za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica te stručni suradnik Kazališta Virovitica Miran Hajoš.

(icv.hr, žđl, Foto: M. Bašić)