Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, koja je održana 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“).

Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

– Sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Virovitice je financirala nabavku novih sadnica te će u suradnji s Gradom Viroviticom i tvrtkom Flora VTC biti posađene ukupno 24 nove sadnice javora i lipe. Dio sadnica sadi se uz pumptrack poligon na terenima VeGeŠKe, a dio će biti posađen na dječjem igralištu pored Državnog arhiva, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević. (virovitica.hr)