I ove adventske nedjelje Virovitičani i njihovi gosti okupili su se kako bi prisustvovali paljenju druge svijeće na virovitičkom adventu. Ovoga puta zasjala je svijeća mira uz čiju su svjetlost svi prisutni mogli uživati u programu “Adventa u Palači” kojeg organiziraju Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice u sklopu manifestacije “Prosinac u gradu”.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, sve prisutne zabavljao je virovitičko-osječki bend Protokol, dok su najmlađi uživali u kućici Djeda Božićnjaka, druženju s vilenjacima, ali i u posjeti Svetog Nikole koji je razveselio mališane. Iako je Sveti Nikola, odnosno Zdravko Per, član Češke besede VPŽ, izmamio osmjehe na lica djece, isto je učinio i Krampus te njegova tri anđela. U njihovim ulogama našla se češka obitelj Šolc, Bohdana Pjeva Šolcova, Malinka i Medunjka te Radek Janček.

– Iako bi ga se trebala bojati, djeca se zapravo više žele slikati s Krampusom i biti u njegovom društvu, tako da ispada kako smo mi ovdje zapravo manje bitni- kroz smijeh nam kaže Bohdana Pjeva Šolcova, Radekova supruga.

Kako je istaknula predsjednica Češke besede VPŽ Jasna Per Kožnjak, ovo je njihova treća godina sudjelovanja na manifestaciji “Prosinac u gradu”.

– Što se tiče naše kreativne sekcije, već treću godinu sudjelujemo na manifestaciji “Advent u Palači”, a i ove godine smo odlučili upriličiti susret djece sa Svetim Nikolom i Krampusom. Već su prošle nedjelje pitali hoće li ih biti, tako da se mališani zbilja obraduju kad ih vide- rekla nam je između ostalog Jasna Per Kožnjak.

Što se tiče “Adventa u Palači”, on se nastavlja sljedeće nedjelje kada će na adventskom vijencu zasjati svijeća radosti.

– Iako nam vrijeme danas nije bilo naklonjeno, to ipak nije bila prepreka za dobru zabavu. Naši najmlađi mogli su i danas uživati u kućici Djeda Božićnjaka koja je pravi “hit” te u druženju s vilenjacima, a i sljedećeg vikenda za naše smo posjetitelje pripremili zanimljiv sadržaj. Pozivam ih tako da nam se pridruže u što većem broju te da zajedno uživamo u najradosnijem razdoblju u godinu- rekla je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

(www.icv.hr, mra, foto: K. Toplak)