Izložba ilustracija „Neustrašive žene“ o 100 žena koje su svojim djelovanjem promijenile Hrvatsku otvorena je sinoć (subota) u Gradskom muzeju Virovitica.

Ova putujuća izložba se temelji na knjigama Tatjane Barat „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ i Rosie Kugli „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku“, a objedinjuje 100 ilustracija koje su „s papira na papir“ prenijele 23 hrvatske ilustratorice.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice virovitičkog muzeja Mihaele Kulej posjetiteljima, među kojima je bila i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac koja je i svečano otvorila izložbu, riječ je preuzela i kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol te otkrila zašto baš izložba o neustrašivim ženama.

– Prvenstveno zato što kroz povijest su u povijesnim pregledima i leksikonima bili zastupljeni muškarci, a svi znamo da su žene imale također ključnu ulogu. Bile su znanstvenice i umjetnice, doprinijele su razvitku naše zemlje. Kroz ovu izložbu nastojimo ispraviti tu nepravdu, staviti ih u fokus i educirati javnost. S druge strane, kako je riječ o mediju ilustracije, koji je kod nas izuzetno zastupljen, imamo zaista izvrsne ilustratore i ilustratorice koji osvajaju nagrade na međunarodnim izložbama i manifestacijama, ali nisu dovoljno cijenjeni, te u fokus stavljamo i 23 suvremene ilustratorice kojesu ilustrirale tih 100 zastupljenih žena – istaknula je S. Švec Španjol te dodala da će na izložbi posjetitelji imati prilike „upoznati“ neustrašive žene od kraljice Jelene iz 10. stoljeća pa sve onih „prvih“ žena: prve liječnice, prve književnice, prve političarke, prve žene koja je položila vozački ispit u Hrvatskoj, kao i žene iz hrvatske sadašnjosti koje su i dalje s nama, od Tereze Kesovije do Blanke Vlašić, poznate žena iz svih područja.

Na pitanje tko je za nju neustrašiva žena, kustosica izložbe odgovara:

– Neustrašiva žena za mene je žena koja unatoč svim okolnostima u kojima živi se ne boji, ima vlastitu viziju koju slijedi, hrabra je i, osim što ostvaruje samu sebe, ima potrebu doprinijeti višem dobru. Mislim da imamo jako puno takvih žena. Živimo danas kao u ravnopravnom društvu ali mislim da je ta ravnopravnost nekad više figurativna na papiru nego što je primjenjiva u praksi pa bi danas možda više mogli staviti fokus na žene – zaključuje. (www.icv.hr, eat; fotografije: icv.hr, Gradski muzej Virovitica)