Pred prepunim gledalištem, predstavom “Budala za večeru” jučer (petak) je otvorena nova kazališna sezona Kazališta Virovitica.

Radnja predstave se vrti oko skupine prijatelja i okrutne igre koju igraju. Na večere, koje organiziraju jednom tjedno, zadatak im je dovesti najveću “budalu” koju mogu pronaći, a sve u cilju kako bi im ta osoba poslužila kao izvor ismijavanja. Na kraju večeri, kada “gosti” odu, skupina prijatelja bira među sobom pobjednika, odnosno onog tko je na tradicionalno druženje doveo najveću budalu.

U predstavi, modernoj komediji zabune francuskog redatelja Francisa Vebera, glumi ansambl virovitičkih glumaca koji čine Goran Vučko, Sara Lustig, Goran Koši i Draško Zidar, koji je i režiser predstave, te mladi virovitički studenti Akademije za umjetnost u Osijeku Iva Slavić i Silvijo Švast.

– Volim ovu predstavu zvati “Kad Lucifer susretne Anđela s greškom” ili “put u pakao je popločen dobrim namjerama”. Imamo susret dvaju svjetova, jednog potpuno bahatog i bezobraznog svijeta koji se ismijava ljudima, pogotovo onima koji su čisti u svojoj duši i dobri u svojim namjerama, međutim, imaju jedno krilo slomljeno i sve što žele dobro napraviti, na kraju ne ispadne kako treba. Ali, na samom kraju ipak sve ispadne kako treba jer razotkriju Lucifera i njegove zle namjere – istaknuo je režiser i glumac Draško Zidar, koji smatra kako je, s obzirom na “igru” dobra i zla, ovo jedna bezvremenska predstava.

Still1008_00006

S njime se slaže i Goran Koši, koji u predstavi glumi Francoisa Pignona, odnosno gosta na večeri.

– Zbog svojeg sadržaja i teme, predstava je vrijedna za pogledati, da se vrati ta empatija za koju vjerujem da većina ljudi u našem društvu ima, ali su, kao i Francois, možda malo zatomljeni i izgurani u “ćošak” – zaključio je G. Koši.

Sudeći prema reakcijama publike, predstava je bila pravi hit te odličan početak nove kazališne sezone virovitičkog kazališta. Glumce je tijekom njihove izvedbe na daskama koje život znače pratio smijeh publike, a oduševljeni i dugotrajni pljesak po završetku komedije “izvukao” je njene protagoniste na scenu i naklon nekoliko puta.

(www.icv.hr, eat, foto: M. Turkalj)