Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice na prostoru Vidikovca u Svetom Đurđu svake godine organizira proslavu blagdana sv. Vinka, vinskog sveca. Na taj dan članovi udruge, uz svoje goste, „krste“ trs kako bi vinska godina bila rodna i plodna, a sve poprate pjesmom i glazbom.

Tako je bilo i danas (petak) kada su se na Vidikovcu okupili članovi Udruge i njihovi gosti. Tim povodom ovaj vinski blagdan zajedno s vinarima obilježili su i župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement te predsjednk Vijeća Mjesnog odbora Sveti Đurađ Ivan Čavarušić.
Na početku svečanosti u kapeli u Svetom Đurđu služena je sveta misa koju je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici Tomislav Dokaza, a sam obred simboličnog orezivanja trsa, kao objavu početka radova u vinogradima, obavili su predsjednik Udruge “Sveti Vinko” Mato Anić i njegov zamjenik Zlatko Barčan.

vincekovo 2022 12

U svom obraćanju nazočnima Mate Anić izrazio je nadu da bi se dogodine, kada bi se u siječnju obilježila 30. godišnjica postojanja Udruge, otvorio i kompletan objekt Vidikovca u Svetom Đurđu.

– Nadamo se da će se to i realizirati, jer novi objekt bi osim vidikovca sadržavao i vinski podrum, manji vinograd i zatvoreni prostor koji bi našim članovima i gostima omogućio ugodan prostor za boravak – rekao je tom prigodom Mate Anić.

Osim u samoj ceremoniji, svi nazočni mogli su uživati i u dobroj glazbi Štimung banda iz Virovitice, ukusnim pečenim kobasicama i kvalitetnoj vinskoj kapljici članova ove udruge. (www.icv.hr, bs, foto: M. Rođak)