I ove adventske nedjelje Virovitičani i njihovi gosti okupili su se kako bi prisustvovali paljenju druge svijeće na virovitičkom adventu. Ovoga puta zasjala je svijeća mira uz čiju su svjetlost svi prisutni mogli uživati u programu “Adventa u Palači” kojeg organiziraju Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice u sklopu manifestacije “Prosinac u gradu”.

Drugi korak prema Božiću posjetitelji su učinili uz glazbu, druženje i uživanje u domaćim delicijama. Program je otvorila Gradska glazba Virovitica, a potom su Mažoretkinje Gradske glazbe plesom začinile blagdansku atmosferu. Večer je nastavljena koncertom osječkog a capella sastava Akvarel.

MG 3427

I ove nedjelje najmlađi su mogli uživati u druženju s Vilenjakinjom Anjom, a u organizaciji Kreativne udruge „Unikat“ održan je i tradicionalni Božićni sajam s bogatom ponudom božićnih rukotvorina učenika srednjih škola, udruga i OPG-a.

Iznenađenje večeri bio je Sveti Nikola koji je odlučio posjetiti virovitički Advent u Palači, fotografirati se i družiti s najmlađima.

– Česima u naravi je održavati i čuvati običaje i spram njih upriličiti ovakve svetkovine, a Mikulaš, kako se češki kaže, je svetac koji to zavrjeđuje. Izuzetan je osjećaj nakratko obući njegovo ruho i izmamiti osmijeh na dječja lica – rekao nam je Sveti Nikola, točnije Zdravko Per, član Češke besede Virovitičko-podravske županije.

MG_3176

Naravno, kako se to ponekad događa, Sveti Nikola nije stigao sam, već su ga u stopu slijedili Krampus i tri anđela te tako stavili „točku na i“ ove blagdanske priče. U njihovim ulogama našla se češka obitelj Šolc, Bohdana Pjeva Šolcova, Malinka i Medunjka te Radek Janček u ruhu Krampusa koji su u Viroviticu stigli na poziv Češke besede. Veselo društvo mamilo je poglede najmlađih, a oni koji su bili sigurni da su tijekom godine bili dobri, iskoristili su priliku za pravu blagdansku fotografiju.

(www.icv.hr, mp, foto: M. Rođak)