Projekt obnove Dvorca Pejačević, kao uspješni primjer kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen je prošli tjedan na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji se od 19. do 22. listopada 2021. održavao u Hotelu President u Solinu.

2020. godine, Grad Virovitica je u sklopu kongresa osvojio međunarodnu nagradu „Plautilla“ u kategoriji povijesnih gradova/lokaliteta/ustanova koji su se istaknuli značajnim aktivnostima zaštite, obnove i turističke valorizacije kulturno povijesne baštine za projekt obnove Dvorca Pejačević.

Ovogodišnji kongres je, po prvi puta, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, Share & Build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda. Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice, Katarina Đurđević, pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije održala prezentaciju o Dvorcu Pejačević kao primjeru dobre prakse obnove kulturne baštine u svrhu razvoja turizma destinacije.

Podsjetimo, Grad Virovitica je 2016. godine prijavio Integrirani razvojni program obnove Dvorca Pejačević i revitalizacije Gradskog parka na natječaj za obnovu kulturne baštine u funkciji turizma  pod nazivom „5 do 12 za Dvorac“. To je jedan od najvećih projekata Grada Virovitice vrijednosti više od 81 milijun kuna, od čega je 85% sredstava financirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Grad Virovitica je uz pomoć EU sredstava sačuvao neprocjenjivi Dvorac Pejačević, dao mu novi sjaj i novu funkciju turističke atrakcije koja na atraktivan i inovativan način prezentira i interpretira bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Virovitice.