Provedi dan u Virovitici

Program za djecu

Prijedlog obilaska:

09:00 – Dolazak u Viroviticu
09:00 – 10:00 – Posjet gradskoj vijećnici Grada Virovitice (Grad Virovitica)
10:00 – 10:45 – Dječja kazališna predstava (Kazalište Virovitica)
10:45 – 11:15 – Pauza
11:15 – 11:45 – Obilazak crkve sv. Roka i Muzeja franjevačkog samostana (Crkva sv. Roka, Muzej franjevačkog samostana)
11:45 – 12:15 – Šetnja gradom: Palača Pejačević, Pianino na ulici, Zvučna zrcala, Šetalište Edite Schubert, Glazbena ograda
12:15 – 13:15 – Pauza za ručak 13:15 – 14:45 – Obilazak novog postava Gradskog muzeja – „Drveno doba“ (Dvorac Pejačević i perivoj)
14:45 – 17:00 – Posjet izložbi „Virovitica voli vlakove“ (Željeznički kolodvor Virovitica)
17:00 – Polazak iz Virovitice

Palača Pejačević

Sagrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća. Impozantan je primjerak barokne svjetovne arhitekture i registrirani spomenik nulte kategorije, te predstavlja jedno od najstarijih virovitičkih kulturnih dobara na području graditeljstva. Obnovljena je 2014. godine i u njoj su smješteni prostori Gradske uprave i nekoliko gradskih tvrtki.

Kazalište Virovitica

Počeci kazališnog života u Virovitici sežu u sam početak 20. stoljeća. Umjetnički ansambl Kazališta Virovitica sastoji se od desetak glumaca, a kontinuirano je pomlađivan mladim glumcima, koji rado dolaze u Viroviticu i stapaju se u skladnu cjelinu s domaćim ansamblom. Nastupi virovitičkoga kazališta diljem Hrvatske i regije posljednjih godina zapaženi su, dobro ocijenjeni od eminentnih hrvatskih kazališnih stručnjaka i kritičara te višestruko nagrađivani. Kazalište Virovitica svake godine organizira tradicionalne Virovitičke kazališne susrete – VIRKAS.

Zvučna zrcala

Postavljena su uz šetnicu pored Centra kulture (Matije Gupca 5, Virovitica). Šaptom izrečene riječi u žarištu jednog zvučnog zrcala čuju se u drugom, udaljenom 20 metara. Funkcija ovog eksponata u povijesti je korištena u mehanizmima komunikacije na daljinu. Zvučna zrcala predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt.

Dvorac Pejačević

Gradnja turističkog bisera Slavonije trajala je četiri godine (1800. – 1804.). Dvorac Pejačević sagrađen je na mjestu porušenog srednjovjekovnog burga, a podigao ga je grof Antun Pejačević. Odlikuje se barokno–klasicističkim stilskim karakteristikama i okružen je skladnim parkom. Sve je počelo 1750. godine, kada je virovitički posjed, darovnicom Marije Terezije, naslijedio grof Josip Pejačević. Njegov sin Antun I. dao je na temeljima srednjovjekovnog burga sagraditi barokno–klasicistički dvorac oko kojeg se grad dalje razvijao i širio (izgradnja je povjerena bečkom arhitektu Rothu). Gradnju je dovršio Antun II. Pejačević. U sklopu izgradnje učinjeno je i parkovno uređenje okoliša dvorca. Antun III. Pejačević (sin Antuna II.) prodao je dvorac i imanje 1841. godine njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg–Lippe. Oni nastavljaju s uređenjem perivoja u već postavljenim granicama. U njihovom je vlasništvu bio sedamdeset godina i za to vrijeme imanje je bilo znatno uvećano. Godine 1911. novi vlasnik postaje Ivan grof Drašković. Virovitička općina 1930. godine za svoje potrebe kupuje dvorac s parkom, koji i danas dominira središtem grada. Više o obnovljenom Dvorcu Pejačević i novom postavu Muzeja pronađite na sljedećoj poveznici: www.tz-virovitica.hr/dvorac-pejacevic.

Šetalište Edite Schubert

Često nazivana prvom damom avangarde, Virovitičanka Edita Schubert ostavila je iznimno značajan doprinos u suvremenoj umjetnosti. Djela ove svestrane likovne umjetnice izložena su u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a šetalište u Virovitici, koje se proteže od zgrade Fine do ruba parka franjevačkog samostana, nazvano je upravo po njoj – Šetalište Edite Schubert. Na pročelju zgrada aplicirani su njezini geometrijski radovi obojeni u ‘šubert’ crvenu i plavu, a na zabatnim zidovima oslikana su lažna vrata, vjerna replika autoričina djela te postavljene drvene klupe s barkodovima.

Crkva sv. Roka

Virovitička je crkva, uz crkve u Čakovcu i Kloštru Ivaniću, poseban izraz franjevačkog baroka iz 18. stoljeća. Po oslobođenju Virovitice od turske vladavine, zagrebački biskup Martin Borković predao je franjevcima provincije sv. Ladislava na upravu virovitičku župu. Franjevci su, nastanivši se u gradu, podigli drveni samostan i sazidali crkvu sv. Roka. Izgradnja crkve sv. Roka započela je 1746. i trajala je do 1752. godine. Strašan potres koji je pogodio Viroviticu 1757. godine, teško ju je oštetio. Unutrašnjost crkve ubraja se među najistaknutije barokne cjeline u Hrvatskoj. Uz glavni oltar sv. Roka, krasi je još osam sporednih oltara, propovjedaonica, faldistorij i sakristija. Oltarne slike, pozlate kipova kao i stolarske radove, izvodila su franjevačka braća rezbari i kipari: Luka Auleidner, Gerard Lohenbauer, Damjan Pitner i Timotej Schwab. Crkva sv. Roka danas je često i kulturno središte Virovitice jer se u njoj održavaju mnogobrojni koncerti.

Glazbena ograda

Glazbena ograda predstavlja prvi eksponat budućeg Virovitičkog parka znanosti. Ova inovativna i edukativna turistička atrakcija omogućava svakom posjetitelju sviranje Beethovenove “Ode radosti” u hodu.

 

Izložba Virovitica voli vlakove

Od kolovoza 2015. godine u Virovitici se može pogledati jedinstvena izložba u ovom dijelu Europe. Na virovitičkom Željezničkom kolodvoru svoje su mjesto našle makete vlakova, tramvaja, automobila, autobusa, helikoptera, tenkova… Ukratko, postav koji oduzima dah i djeci i odraslima. Ovu turističku atrakciju – izložbu maketa malih vlakova pod nazivom “Virovitica voli vlakove”, prepoznala je i Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Izložbi je dodijeljena nacionalna godišnja nagrada Simply the best u kategoriji Kultura – zbirke i izložbe.U prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica na Željezničkom kolodvoru u Virovitici posjetitelji tako mogu na 300 metara kvadratnih pogledati oko 3.500 različitih modela vlakova, autobusa, tramvaja, a nekima se može i upravljati, što osobito veseli one najmlađe. Nalaze se tu i makete povijesnih vlakova kao što je originalni model Orient expressa iz 1918. godine, Hellas Istanbul express, Jugoslavia express, Hrvatska Mimara i Jugoslovenska Mimara, model električne lokomotive Ote Horvata…

Tijekom mjeseca izložba je otvorena subotom i nedjeljom od 17 do 20 sati. Mogućnost razgledavanja tijekom tjedna po dogovoru s pozivom na mob: 098/172 9994 – Goran Denac. Izložbu “Virovitica voli vlakove” možete pratiti i na Facebook stranici.