* S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu širenjem virusa COVID-19, sve planirane manifestacije će se prilagođavati eventualnim promjenama epidemiološke situacije i uputama i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Siječanj

Vincekovo

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice na prostoru vidikovca u Svetom Đurađu svake godine organizira proslavu blagdana sv. Vinka, vinskog sveca. Na taj dan članovi udruge, uz svoje goste, „krste“ trs kako bi vinska godina bila rodna i plodna, a sve je praćeno pjesmom i svirkom.

Noć muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo svake godine organizira Noć muzeja, manifestaciju koja je skromno započela 2005. godine, da bi tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U ovo događanje uključen je i Gradski muzej Virovitica.

Izložba malih životinja

Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” i Turistička zajednica grada Virovitice svake godine organiziraju izložbu malih životinja koju uvijek s oduševljenjem posjete brojni posjetitelji, a najviše joj se vesele djeca.

Veljača

Međunarodni rukometni turnir

Međunarodni rukometni turnir za mlađe kadete jedan je od najačih turnira ove kategorije u ovom dijelu Europe, uz nastup preko 200 mladih rukometaša.

VIRKAS – Virovitički kazališni susreti

Mjesečni kazališni program izrastao je na stoljetnoj tradiciji održavanja kazališnih predstava i na dugogodišnjem kontinuiranom uspješnom djelovanju Kazališta Virovitica. Program obuhvaća mnoštvo kazališnih predstava, započinje premijernom predstavom domaćega kazališta, a nastavlja se uspješnicama kazališnih kuća i družina iz Hrvatske i inozemstva.

Virovitički dječji maskenbal

Održava se od 1997. godine, a izrastao je iz duge i bogate karnevalske tradicije ovoga kraja. Maskenbal okuplja djecu različitih dobnih skupina, ali i njihove roditelje, prijatelje… Program obuhvaća tematske nastupe karnevalskih skupina, niz igara i izbor najmlađega maskiranog sudionika, izbor najuspješnije pojedinačne i grupne maske.

Ožujak

Viroexpo

Od 1994. godine u Virovitici se održava međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Na oko 28.000 četvornih metara prostire se jedan od najvećih sajmova u Hrvatskoj koji svake godine bilježi preko 700 izlagača iz brojnih zemalja svijeta i oko 25.000 posjetitelja. Osim brojnih izlagača, sajam prati i bogat program s nizom stručnih predavanja na kojima posjetitelji mogu saznati važne informacije vezane uz poslovanje. Također, tu je i kulturno-zabavni program popraćen mnoštvom glazbenih i kulturnih nastupa.

Burza malih vlakova

U organizaciji Turističke zajednice grada Virovitice, autora izložbe “Virovitica voli vlakove” Gorana Denca i Udruge „Oto Horvat“, na Željezničkom kolodvoru Virovitica u ožujku (i listopadu) održava se burza modela željeznica. Na burzi svake godine sudjeluje mnoštvo izlagača modela vlakova i pratećeg materijala za uređivanje maketa i diorama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Osim kupnje, prodaje i zamjene modela, na burzi je moguće i razgovarati i savjetovati se s vrhunskim modelarima.

Travanj

Međunarodna ulična utrka – Virovitica 1,2,3,4

Sportska manifestacija koja se održava na međunarodnoj razini okuplja i do 900 natjecatelja u osam različitih kategorija. Sudjeluju djeca od predškolskog uzrasta, preko uzrasta osnovnih i srednjih škola, pa sve do kategorija seniora i veterana. Također, u utrci sudjeluju natjecatelji iz brojnih županija Hrvatske te trkači iz Mađarske.

Uskrsni sajam

Uskrsni sajam na novouređenoj šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića na kojemu se predstavljaju virovitičke udruge, Strukovna i Industrijsko-obrtnička, Dječji vrtić „Cvrčak“ te gosti iz drugih gradova, uz održavanje kreativnih radionica i zanimljive igre. U sportskoj dvorani Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić održava se sportsko-glazbeno-humanitarna manifestacija „Uskrs u svakom domu“.

Svibanj

Virovitička biciklijada i prvosvibanjsko druženje

Virovitička biciklijada održava se na Virovitičkim ribnjacima uz bogat kulturno-zabavni program te besplatan grah i piće. Početno okupljanje biciklista je na šetnici ispred Gimnazije te se potom biciklima ide na Virovitičke ribnjake gdje se nastavlja s tradicionalnim obilježavanjem 1. svibnja.

Proljetni zvuci Jana Vlašimskog

Manifestacija izrasla na više od 120 godina tradicije glazbenog obrazovanja u Virovitici, svake godine održava se tijekom mjeseca svibnja u organizaciji Češke besede Virovitica i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, uz suorganizaciju Glazbene škole „Jan Vlašimsky“, HPD „Rodoljud“ te Gradske glazbe Virovitica. Ova hvale vrijedna glazbena manifestacija posvećena je klasičnoj glazbi, a uspostavljena je u čast virovitičkog skladatelja i glazbenog pedagoga Jana Vlašimskog, koji je velik dio svog glazbenog života proveo u Virovitici.

Memorijalni teniski turnir “Pozdrav Aci”

Turnir je humanitarnog karaktera, a održava se u čast tragično preminulog ljubitelja tenisa i teniskog rekreativca Darka Aleksića. Provodi se u muškoj i ženskoj pojedinačnoj kategoriji, a svake godine pohodi ga sve više teniskih rekreativaca iz svih dijelova Hrvatske, pa i susjedne Mađarske.

Lipanj

Pirueta cup

Trodnevni atraktivni međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici s preko 200 natjecateljica, te prigodnim zabavnim programom, svake godine privuče brojne posjetitelje u naš grad.

Moto susreti

Moto klub “Kumovi” iz Virovitice svake godine organizira „Moto susrete“. Mnogobrojni bajkeri zaustavljaju se tada u Virovitici te oduzimaju dah izvodeći razne vratolomije na dva kotača. Družnje bajkera svake godine nastavlja se rock koncertima na Šištatu.

Virovitičko kazališno ljeto

Svi ljubitelji kazališta tijekom mjeseca lipnja mogu uživati u brojim kazališnim izvedbama virovitičkoga Kazališta, ali i brojnih drugih gostujućih kazališta. Tradicionalna je to manifestacija koju svake godine posjeti nekoliko tisuća posjetitelja, a ulaz na sve predstave je besplatan.

Srpanj

Međunarodni rock & blues festival

Virovitički Rock & blues festival uvršten je u sadržaj europskih rock blues festivala. U dvije večeri na ljetnoj terasi Centra kulture, u organizaciji Glazbene udruge Nota, na njemu nastupaju virovitički i gostujući rock i blues sastavi.

Svirka u Palači

U prekrasnom ambijentu dvorišta Palače Pejačević, Turistička zajednica grada Virovitica, Klub mladih Virovitica i udruga Virovitička kulturna alternativa – ViKA organiziraju rock večeri pod zvijezdama. Za sve posjetitelje organizirani su besplatni koncerti domaćih i gostujućih bendova.

Kolovoz

Rokovo

Tradicionalna manifestacija koja se po broju posjetitelja i obimu programa ubraja u najveće manifestacije ovoga dijela Hrvatske. Vrijeme je to kada se u gradu mogu posjetiti različite izložbe, kazališne predstave, koncerti, modne revije, smotre folklora i još mnogo toga. Obilježavanjem dana svetog Roka, 16. kolovoza, zaštitnika Grada Virovitice, završava ova manifestacija, a ujedno taj dan slavi se i kao Dan grada Virovitice. Rokovo 2015. osvojilo je i prestižnu turističku nagradu „Simply the Best“ za kreativan razvoj turističkog proizvoda u kategoriji festivala zabavnog karaktera.

Rujan

Put šarana – Outdoor weekend

Biciklistička utrka Put šarana svake se godine održava na brdsko-biciklističkoj stazi na Virovitičkim ribnjacima dugoj 11.300 metara, a spada u red srednje teških brdsko-biciklističkih staza. Trodnevno događanje obuhvaća i utrke najmlađih i najsporijih vozača, a zadnji dan staza je rezervirana za trkače u tri kategorije, onoj od 3, 5 ili 11 kilometara.

Atletski polumaraton Barcs – Virovitica

Maraton se uspješno održava već dugi niz godina, a od 2008. godine uvršten je i u kalendar Hrvatskoga atletskog saveza kao službena trka koja se boduje prema pravilima HAS-a. Događanje okuplja brojne sportaše, a svake godine organizira se u nekoliko kategorija. Mala utrka na 5,8 km i glavna trka na 21,5 km od Virovitice do Mađarskog grada Barcsa, okupljaju sportaše raznih dobnih skupina.

Listopad

Jesen u gradu

Manifestacija „Jesen u gradu“ na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića okuplja brojne posjetitelje koji mogu uživati u bojama jeseni koje su ukrasile grad, kao i izlošcima koje su sudionici izradili vlastitim rukama. Ukrašavanje bundeva, zanimljiva jela i ostale vesele jesenske aktivnosti obogaćuju ovu manifestaciju.

Burza malih vlakova

Na burzi malih vlakova na Željezničkom kolodvoru Virovitica sudjeluje mnoštvo izlagača modela vlakova i pratećeg materijala za uređivanje maketa i diorama iz nekoliko zemalja. Osim kupnje, prodaje i zamjene modela, na burzi je moguće i razgovarati i savjetovati se s vrhunskim modelarima.

Kolbovi dani

Festival klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani“ obilježava se u čast skladatelja Kamila Kolba. Kako bi se očuvala Kolbova glazba, čije je bogatstvo veliko, svake godine organiziraju se koncerti, a Virovitica tijekom tih dana postaje glazbeni centar.

Prvenstvo Hrvatske u kartingu

Na kartodromu „Cobra“ u Virovitici održava se utrka prvenstva Hrvatske u kartingu „Nagrada Virovitice”. Organizator utrke je Auto-moto karting klub „Cobra“.

Studeni

Martinje

Članovi Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ iz Virovitice svake godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice, na prostoru vidikovca u Svetom Đurađu organiziraju proslavu Martinja, u sklopu koje se na prigodnoj ceremoniji mošt „krsti“ u vino.

Prosinac

Prosinac u gradu

Tradicionalna manifestacija posvećena prosinačkim običajima, mnoštvom sadržaja u grad donosi duh Božića. Program započinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i božićnih svjetala, a nakon toga, kroz cijeli mjesec prosinac održava se program „Advent u Palači“, kao i brojni koncertni, izložbeni, promocijski i kazališni sadržaji. Već tradicionalno, svoj božićni koncert izvode učenici Glazbene škole „Jan Vlašimsky“, održava se božićni koncert u crkvi sv. Roka te ostali sadržaji u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Češkom domu, Gradskom muzeju te Kazalištu Virovitica.