Kalendar događanja u 2020. godini

SIJEČANJ

 VINCEKOVO

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice svake godine organizira proslavu blagdana sv. Vinka, vinskog sveca. Na taj dan članovi udruge, uz svoje goste, „krste“ trs, kako bi vinska godina bila rodna i plodna, a sve je praćeno pjesmom i svirkom.

 

VELJAČA

 14. MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR

14. po redu međunarodni rukometni turnir za mlađe kadete uz nastup preko 200 mladih rukometaša sva tri dana turnira svake godine sudjeluju poznati hrvatski reprezentativci Ivano Balić i Petar Metličić.

 23. VIROVITIČKI DJEČJI MASKENBAL

Izrastao je iz duge i bogate karnevalske tradicije ovog područja. Redovno se održava od 1997. godine. Karneval okuplja djecu različitih dobnih skupina ali i njihove prijatelje, susjede, roditelje i širi obiteljski krug. Program karnevala obuhvaća tematske nastupe karnevalskih skupina, niz igara i izbor najmlađeg maskiranog sudionika, izbor najuspješnije pojedinačne i grupne maske.

 VIRKAS – VIROVITIČKI KAZALIŠNI SUSRETI

Kazališni program izrastao na stoljetnoj tradiciji održavanja kazališnih predstava i na 60-godišnjem kontinuiranom uspješnom djelovanju Kazališta Virovitica. Program obuhvaća mnoštvo kazališnih predstava, koje započinju premijernom predstavom domaćeg kazališta, a nastavlja se uspješnicama kazališnih kuća i družina iz Hrvatske i inozemstva.

OŽUJAK

 BURZA MALIH VLAKOVA

U organizaciji Turističke zajednice grada Virovitice, autora izložbe “Virovitica voli vlakove” Gorana Denca i Udruge Oto Horvat, na Željezničkom kolodvoru Virovitica održava se burza modela željeznica. Na burzi svake godine sudjeluje mnoštvo izlagača modela vlakova i pratećeg materijala za uređivanje maketa i diorama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Osim kupnje, prodaje i zamjene modela, na burzi je moguće i razgovarati i savjetovati se s vrhunskim modelarima.

  VIROEXPO

Od 1994. godine u Virovitici se održava međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Na oko 28.000 četvornih metara prostire se jedan od najvećih sajmova u Hrvatskoj koji svake godine bilježi preko 700 izlagača iz brojnih zemalja svijeta i oko 25.000 posjetitelja. Osim brojnih izlagača, sajam prati i bogat program sa nizom stručnih predavanja na kojima posjetitelji mogu saznati važne informacije vezane uz poslovanje. Također, tu je i kulturno-zabavni program popraćen mnoštvom glazbenih i kulturnih nastupa.

TRAVANJ

 MEĐUNARODNA ULIČNA UTRKA – VIROVITICA 1,2,3,4.

Sportska manifestacija koja se održava na međunarodnoj razini okuplja i do 900 natjecatelja u osam različitih kategorija. Sudjeluju djeca od predškolskog uzrasta, preko uzrasta osnovnih i srednjih škola, pa sve do kategorija seniora i veterana. Također, u utrci sudjeluju natjecatelji iz brojnih županija Hrvatske, a česti su i trkači iz Mađarske.

 FRKA – FESTIVAL RADOSNE KULTURE

Pregršt kulturnih događanja objedinjeni su u nazivu Festivala radosne kulture – FRKA koji se održava tijekom mjeseca travnja u Virovitici. U organizaciji Centra civilnih inicijativa „Spajalica“ u prostorima Gradskog muzeja, Kazališta Virovitica i Crkvi sv. Roka održava se niz predavanja, izložbi, koncerta kao i kazališnih predstava.

 SVIBANJ

18. PROLJETNI ZVUCI JANA VLAŠIMSKOG

Manifestacija izrasla na 120 – godišnjoj tradiciji glazbenog obrazovanja u Virovitici, svake godine održava se tijekom mjeseca svibnja u organizaciji Češke besede Virovitica i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, uz suorganizaciju Glazbene škole Jana Vlašimskog, HPD Rodoljud te Gradske glazbe Virovitica. Ova hvale vrijedna glazbena manifestacija posvećena je klasičnoj glazbi, a uspostavljena je u čast virovitičkog skladatelja i glazbenog pedagoga Jana Vlašimskog, koji je velik dio svog glazbenog života proveo u Virovitici.

 NORIJADA 2020.

Kako bi obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja, maturantima je organizirano druženje u Gradskom parku – Norijada.

 

MEMORIJALNI TURNIR “POZDRAV ACI”

Memorijalni teniski turnir „Pozdrav Aci“ je turnir humanitarnog karaktera koji se održava u čast tragično preminulog ljubitelja tenisa i teniskog rekreativca Darka Aleksića. Turnir se provodi u muškoj i ženskoj pojedinačnoj kategoriji te svake godine dolazi sve više teniskih rekreativaca iz svih dijelova Hrvatske pa i susjedne Mađarske.

 5. VIROVITIČKA BICIKLIJADA I PROSLAVA 1. SVIBNJA

Manifestacija „Virovitička biciklijada“ održava se na Virovitičkim ribnjacima uz bogati kulturno-zabavni program i besplatnu hranu i piće. Početno okupljanje biciklista je u Palači Pejačević te se potom biciklima ide na Virovitičke ribnjake gdje se nastavlja tradicionalnim obilježavanjem 1. svibnja.

 LJETO U GRADU

LIPANJ

MOTO SUSRETI

Moto klub “Kumovi” iz Virovitice svake godine organiziraju „Moto susrete“. Mnogobrojni bajkeri se tada zaustavljaju u Virovitici, a mnogima dah oduzimaju bajkeri koji izvode razne vratolomije na dva kotača. Družnje bajkera svake godine nastavlja se rock koncertima na Šištatu.

 

17. VIROVITIČKO KAZALIŠNO LJETO

Svi ljubitelji kazališta tijekom mjeseca lipnja mogu uživati u brojim kazališnim izvedbama virovitičkog kazališta, ali i brojnih drugih gostujućih kazališta. Tradicionalna je to manifestacija koju svake godine posjeti nekoliko tisuća posjetitelja, a ulaz na sve predstave je besplatan.

 

SRPANJ

16. MEĐUNARODNI ROCK & BLUES FEST

Virovitički Rock blues festival, uvršten je i u sadržaj europskih rock blues festivala, a organizatori se svake godine potrude da na festivalu tijekom dvije večeri osim virovitičkih rock i blues sastava nastupe i gosti. Nastupaju virovitički rock i blues sastavi, Ohio band te mnogi drugi gostujući sastavi.

SVIRKA U PALAČI

Svake godine u srpnju održavaju se rock večeri pod zvijezdama mladih alternativnih bendova u prekrasnom ambijentu Palače Pejačević.

KOLOVOZ

ROKOVO 2020.

Tradicionalna manifestacija koja se po broju posjetitelja i obimu programa ubraja u najveće manifestacije ovog dijela Hrvatske. Vrijeme je to kada se u gradu mogu posjetiti različite izložbe, kazališne predstave, koncerti, modne revije, smotre folklora i još mnogo toga. Obilježavanjem dana svetog Roka, 16. kolovoza, zaštitnika Grada Virovitice, završava ova manifestacija, a ujedno taj dan slavi se i kao Dan grada Virovitice. Rokovo 2015. osvojilo je i prestižnu turističku nagradu „Simply the Best“ za kreativan razvoj turističkog proizvoda u kategoriji festivala zabavnog karaktera.

 BICIKLISTIČKA UTRKA “PUT ŠARANA”

Biciklistička utrka „Put šarana“ svake se godine održava na brdsko biciklističkim stazama na Virovitičkim ribnjacima. Staza je duga 11.300 metara te spada u red srednje teških brdsko-biciklističkih staza.

 

RUJAN

ATLETSKI POLUMARATON VIROVITICA-BARCS

Maraton se uspješno održava već dugi niz godina, a od 2008. godine uvršten je i u kalendar Hrvatskog atletskog saveza, kao službena trka koja se boduje prema pravilima HAS-a. Manifestacija okuplja brojne sportaše, a svake godine organizira se u nekoliko kategorija. Mala utrka na 5,8 km i druga, glavna trka na 21,5 km od Virovitice do Mađarskog grada Barcsa, okuplja sportaše raznih dobnih skupina.

KOLBOVI DANI – festival klasične glazbe

Festival klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani“ obilježavaju se u čast skladatelja Kamila Kolba. Kako bi se očuvala Kolbova glazba, čije je bogatsvo preveliko, svake godine organiziraju se koncerti, a Virovitica tijekom tih dana postaje glazbeni centar.

 

LISTOPAD

KARTING UTRKA – prvenstvo Hrvatske

Na kartodromu Cobra u Virovitici održava se utrka Prvenstva Hrvatske u kartingu „Nagrada Virovitice 2020”. Organizator utrke je Auto-moto karting klub Cobra.

 

STUDENI

JESEN U GRADU

Manifestacija „Jesen u gradu“ okuplja broje posjetitelje koji mogu uživati u bojama jeseni koje su ukrasile grad, kao i u izlošcima koje su sudionici izradili vlastitim rukama. Ukrašavanje bundeva, zanimljiva jela i ostale vesele jesenske aktivnosti obogaćuju ovu manifestaciju.

 

PROSINAC

  PROSINAC U GRADU

Tradicionalna manifestacija posvećena prosinačkim običajima, mnoštvom sadržaja u grad donosi duh Božića. Program započinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i božićnih svjetala, a nakon toga, kroz cijeli mjesec prosinac održava se program „Advent u Palači“ kao i brojni koncertni, izložbeni, promocijski i kazališni sadržaji. Već tradicionalno, svoj božićni koncert izvode učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky, održava se božićni koncert u crkvi sv. Roka, a ostali sadržaji održavaju se u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Češkom domu, Gradskom muzeju te Kazalištu Virovitica.

IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” i Turistička zajednica grada Virovitice svake godine organiziraju izložbu malih životinja koju uvijek s oduševljenjem posjete brojna djeca. Ove godine izložba će se održati na prostoru multifunkcionalne hale Međunarodnog sajma Viroexpo.