U prostorijama Željezničke stanice Virovitica već pet godina otvorena je izložba “Virovitica voli vlakove”. Entuzijazmom Gorana Denca i njegovih istomišljenika, uređen je prostor, koji je u posljednje vrijeme postao pretijesan za sve izloške.

Izložene makete i predmeti dočaravaju mladima povijest željeznice na ovom prostoru, a nešto stariji s određenom dozom sjete gledaju na vrijeme koje su ne tako davno proživjeli. Danas kada ima puno bržih prijevoznih sredstava pomalo čudno djeluje, da se nekad putovalo direktnim vlakovima, koji su povezivali Veneciju i Atenu, odnosno Zagreb i Berlin. Put na tim dionicama trajao je dan – dva, a danas se spomenute udaljenosti prelaze za nekoliko sati avionom.

Nisu izložene samo makete vlakova, tramvaja, već su tu i željezničarske uniforme i kape, fotografije, natpisi s vlakova, telefoni…

Uz izložbu, održana je 10. Burza malih vlakova i automobila. Pandemija koronavirusa nije bila prepreka zaljubljenicima iz svih krajeva Hrvatske da doputuju u Viroviticu. Sve se odvijalo uz provođenje mjera sprječavanja širenja koronavirusa.

-Svega ovog ne bi bilo bez podrške lokalne zajednice, Grada Virovitice, Turističke zajednice grada Virovitice, Virovitičko–podravske županije i niza donatora i sponzora, ali i mnogo entuzijazma, našeg rada i ulaganja – rekao nam je pokretač cijele ove priče Goran Denac.

“Virovitica voli vlakove” djeluje u sklopu Društva tehničke kulture “Oto Horvat” iz Virovitice. U planu je da se sa sadašnjih 260 metara proširi na više od 600 metara.

Na vanjskom prostoru planira se izgradnja vrtne željeznice u dužini od 547 metara, gdje bi mališani mogli voziti modele vlakova. Za realizaciju projekta vrtne željeznice koja bi postala virovitička turistička atrakcija treba oko 50 tisuća eura. Entuzijasti okupljeni oko projekta “Virovitica voli vlakove” su uvjereni da će to uspjeti realizirati u dogledno vrijeme.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)