Danas (nedjelja) nešto iza 15 sati Virovitica se predala u ruke gusarima, vješticama, snježnim kraljicama, zombijima, i brojnim superjunacima i likovima iz bajki, a koji će danima vladati svojim ludorijama i veseljem. Na tradicionalnom, 23. Virovitičkom dječjem maskenbalu koji se održao u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić gradonačelniku Ivici Kirinu nije preostalo ništa drugo nego pod „pritiskom“ preslatkih princeza, liječnica, kauboja, policajaca i sirena prepustiti vlast maškarama i predati im ključ grada.

I ove godine poznatu manifestaciju organizirali su Društvo Naša djeca Virovitica te Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice kao i gradski Savjet mladih.

– Nakon 364 dana cirkusa u gradu Virovitici, napon evo jednog dana u kojem grad dobiva vlast kakvu treba – ozbiljnu, progresivnu, punu ideja, punu života, mladosti i energije. Ono što je najvažnije, u zajedništvu onih koji su preuzeli vlast, nema teških tema. Razgovaraju, vesele se i dive jedni drugima, pa se može postaviti pitanje je li bolje imati jedan dan ovakvu vlast ili sve ostale dane vlast u kojima na vidjelo izlaze različite negativnosti – postavio je retoričko pitanje Ivica Kirin. Čestitao je maškarama, i velikima i malima, i poručio im da ostanu sretni, veseli, bezbrižni i u stvarnost provedu sve svoje ideje i želje.

I ove godine u bogatom programu nastupili su brojni izvođači. Nakon Gradske glazbe sa svojim mažotekinjama, pozornicu su zašarenili članovi KUC-a Virovitica, učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, Glazbena igraonica Glazbene škole Jan Vlašimsky te Udruga DisStatik, koja se predstavila jazz danceom.

Virovitički glumac Goran Koši pobrinuo se za izvrsnu atmosferu, kroz vođenje igara, poticaj na ples i poznati vlakić koji je “vozio” nekoliko puta tijekom maskenbala.

Iz Društva Naša djeca Virovitica ističu kako su kao organizatori ponosni što je maskenbal doživio svoje 23. izdanje i kao i dosad, okupio brojne sudionike.

– Naši volonteri već 23. godinu zaredom okupljaju naše sugrađane, velike i male. Svi oni ovaj dan uljepšaju pjesmom i plesom. Pravo je zadovoljstvo vidjeti kako djeca uživaju na istom mjestu sa svojim roditeljima i sigurna sam da će ova tradicija svoje novo izdanje imati i slijedeće godine – kaže Željka Barić, predsjednica Društva, naglasivši kako svaki maskenbal za sudionike ponudi nešto novo. Ove godine bila je to mala radionica maski, u kojoj su djeca mogla izraditi masku vlastitim rukama, ukrasiti je i nositi na maskenbalu ili kao uspomenu ponijeti kući.

NAJMLAĐA BUBAMARA

Manifestacija nikako ne može proći bez slatke nagrade za pjesmu i ples, ali i najmlađu masku. Za taj ugođaj brine se Turistička zajednica grada Virovitice, koja je pripremila slatke nagrade pobjednicima u plesu s balonima i drugim igrama, kao i medvjedića i slatkiše za najmlađu masku.

Ove godine tu je titulu ponijela Lea Mađarić (stara puna četiri mjeseca), šarena bubamarica koja je na prvu osvojila svako srce.

– Maškare su od danas glavne u gradu i drago nam je što im svake godine osiguramo da preuzmu ključeve grada, da im ponudimo razne igre i počastimo svaku masku slatkom krofnom. Želimo im da se dobro zabave na vlasti i vjerujem da se vidimo i slijedeće godine – poručila je K. Đurđević.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)