Pod motom “Nikad nije kasno”, u subotu, 11. siječnja u Gradskom kazalištu Virovitica je održan prvi županijski festival umirovljenika. Organizatori festivala bili su Koordinacija Udruga umirovljenika Grada Virovitice i Matica umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije, dok su pokrovitelji bili Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija.

Sam festival rezultat je odlične suradnje umirovljeničkih udruga s lokalnom i regionalnom samoupravom, odnosno Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom, kao i Turističkom zajednicom grada Virovitice.

Ovom prilikom tridesetak pjevača iz Virovitice, Orahovice, Pitomače, Vaške, Kapele Dvora i Brezovice priredilo je mnogobrojnim posjetiteljima zabavnu i nezaboravnu večer punu glazbe, smijeha i odlične atmosfere.

Prvom izdanju novog glazbenog festivala nazočili su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice Katarina Đurđević i ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Damir Mihaljević, koji su uz profesora Deana Premrla i glazbenika Mateja Blaževića činili stručni žiri.

– Svaki period života ima svoje čari, a naši umirovljenici nam svojim entuzijazmom i angažmanom uvijek iznova pokazuju što znači uživati u životu. Oni su dokaz da biti u mirovini ne znači mirovati, druže se, organiziraju razne manifestacije te na taj način otkrivaju radost života u „zlatnoj dobi“, rekla je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac dodavši kako se u Gradu svakog mjeseca održavaju koordinacije s predstavnicima umirovljeničkih udruga kako bi se uvidjele potrebe i prioriteti ove skupine.

Matej Blažević je svojom izvedbom šansone “Stari Pjer” i otvorio večer te izmamio ovacije i pljesak, baš kao i voditelj programa Trpimir Markotić, čije šale su izazivale smijeh svih prisutnih. Za laskavi naslov pobjednika festivala natjecali su se, pored klape Orahovica, Pitomačanki i trija Zlatne godine Podgorja, Josip Barčanac, Tomislav Lucić, Stjepan Virag, Kata Sinjaković, Tomislav Galeković, Pero Berkec, Vladimir Doppler, Slavica Berkec, Mato Brođanac, Josip Troha, Krunoslav Mitrovac i Branko Vargović. Sve je izvođače pratila grupa “Stop”.
Za vrijeme prebrojavanja glasova održao se zabavni program u kojem su nastupili skupina Dnevnog boravka Crvenog križa Virovitica, komičarka Ružica Cerjan, vicmaher Vladimir Župan te violinist Ivan Kovačević uz pratnju Perice Mihaljevića.

– Moram priznati da nam nije bilo lako i jednostavno izabrati najbolje, jedan vrlo nezahvalan zadatak, i što se tiče najbolje izvedene skladbe, mi smo se odlučili za tri nagrade, iako su za mene svi pobjednici jer velika je star doći na ovu binu, uzeti mikrofon i pjevati pred svima vama – rekao je predsjednik stručnog žirija Damir Mihaljević te dodao kako je ovo festival koji se treba ponoviti bar dva puta godišnje jer, kako je rekao i s čime se publika jednoglasno složila, jednom je malo.

Nagrade prema izboru stručnog žirija najboljima je uručio virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je prije svega pozdravio sve prisutne i zahvalio im na dolasku.

– U kazalištu sam bio sigurno stotinjak puta, nikada ovoliko ljudi i publike nije bilo, zahvaljujem vam na tome, najbrojnija ste i najbolja publika. Svojim nastupima danas ste pokazali da ste vi mladost ove županije, ako ne po godinama onda svakako po energiji – rekao je župan Andrović te izazvao gromoglasan pljesak.

Treća nagrada stručnog žirija za pjesmu “Dolina našeg djetinjstva” otišla je u ruke Pitomačanki, druga nagrada pripala je Krunoslavu Mitrovcu i pjesmi “Mirišu li naše ruže” dok je laskavu titulu najboljeg odnio poznati virovitički glazbenik Tomislav Lucić za svoju izvedbu “O sole mio” koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Prema glasovima publike, treće mjesto je otišlo Branku Vargoviću koji je izveo pjesmu “Zbog jedne divne crne žene”, drugo mjesto su sa svojom izvedbom pjesme “Dolina našeg djetinjstva” osvojile Pitomačanke, a Krunoslav Mitrovac je pobjedio u ovoj kategoriji s pjesmom “Mirišu li naše ruže”.

Koliki je bio interes za ovaj festival svjedoči činjenica da je auditorij kazališta bio krcat, izvlačile su se dodatne stolice i onima koji su stajali to nije bio nikakav problem. Poznati virovitički glazbenik Tomislav Lucić našalio se kako toliko puno ima posjetitelja da si s pozornice nije ni mogao naći suprugu i unuku u auditoriju. (icv.hr, ea, virovitica.hr, foto: I. Bedeković)