Kulturno umjetničko društvo Virovitica jučer (petak) je u sklopu manifestacije “Prosinac u gradu” u Kazalištu Virovitica održalo svoj 26. božićni nastup pod nazivom “Večer folklora, pjesme i običaja”.

Koncert prepun tradicijskih običaja, otvorili su domaćini predstavivši se spletom pjesama i plesova Podravine i Zagorja. Kako tradicija nalaže, na božićnoj smotri KUD Virovitica uvijek nastoji ugostiti jedan KUD iz Virovitičko-podravske županije i jedan sa područja Hrvatske pa su tako ove godine ugoste došla dva Kulturno umjetnička društva, KUD “Podravina” iz Čađavice te KUD “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca.

Ovu predivnu smotru upotpunio je HPD Rodoljub koji se predstavio ženskim vokalnim ansamblom pod vodstvom Barbare Bogojević izvevši tradicionalne božićne pjesme.

Osmijehe na lice razdragane publike stavili su maleni folkloraši nižih razreda Područne škole Dugo selo Lukačko, Osnovne škole Gradina, koji su glazbeno-scenskim prikazom folklornih običaja na Badnjak pokazali da se tradicija i običaji uspješno prenose na mlade nade. KUD “Dugo selo Lukačko”, osnovana je 2016. godine, a prijateljstvo s virovitičkim kulturno umjetničkim društvom njeguje raznim smotrama i koncertima.

Svu raskoš i ljepotu folklora i običaja kulturnjaci su pokazali i ovoga puta zaokruživši još jednu godinu svog uspješnog rada i njegovanja tradicije. Ova godina im je, kažu, bila izuzetno uspješna. Uz 28 nastupa koliko ih je imao KUD Virovitica, sudjelovali su na mnogim smotrama diljem Hrvatske prativši tematiku obilaska Drave pa su nastupali od Legrada pa sve do Narda. U stilu 2019. godine nastaviti će i u sljedećoj godini, pa tako možemo očekivati mnogo tradicijskih nastupa virovitičkog KUD-a.

(www.icv.hr, lmh)