Pjesmom, plesom i s puno dobrih želja danas (nedjelja) su Virovitičani i njihovi gosti krenuli u svoj adventski hod prema Božiću. Zasjala je prva svijeća na vijencu u Palači, ona koja simbolizira nadu i iščekivanje i poziva na razmišljanje o boljem svijetu i koja je ujedno označila početak manifestacije “Prosinac u gradu”.

Kroz nju i četrdesetak različitih događaja ove godine obilježit će se predblagdansko i blagdansko vrijeme u Virovitici, ispunjeno prilikom za susret i druženje kroz izložbe, radionice, predstave…

Na prvom ovogodišnjem Adventu u Palači glazbenu čestitku okupljenima poželjeli su učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, KUC Virovitica te članice vokalnog sastava The Fusion iz Pitomače, koji su poznatim tonovima, izvedbom božićnih, svjetovnih i duhovnih skladbi te plesom zagrijali atmosferu.

POVRATAK U DJETINJSTVO

Govoreći o početku adventa, gradonačelnik Ivica Kirin, koji je otvorio manifestaciju “Prosinac u gradu”, istaknuo je kako je ovo prilika da se svi vrate u djetinjstvo, upravo zbog niza detalja kroz koje je ovogodišnja manifestacija posvećena najmlađima.

– Program je, slobodno možemo reći, napravljen upravo za najmlađe jer su oni poveznica svake obitelji. Očekuje ih dosta toga – od predstave i poklona za svetog Nikolu, kino, brojne radionice. Svi ovi sadržaji su besplatni, i za njih i sve one koje će potaknuti da s njima ovih dan izađu van i uživaju.Ovo je vrijeme obilježeno još jednim važnim otvorenjem. Otvara se Gradski muzej, muzej drveta i pozivam sve građane da ga posjete i otkriju što sve donosi. Svake godine građani mogu očekivati nova iznenađenja – poručio je gradonačelnik Ivica Kirin koji je svima kroz prosinac poželio da grade zajedništvo.

Zahvalio je i čestitao udrugama, klubovima i svima onima koji su trudom, rukotvorinama i zanimljivim idejama doprinijeli blagdanskoj atmosferi, izradili motive i ukrasili gradske trgove, ulice i parkove.

– Večeras smo otvorili prvi od četiri Adventa u Palači, kojima na najljepši mogući način želimo dočekati Božić. Ovaj Advent je drugačiji u odnosu na prijašnje godine, jer se u Palači uz njega održava i Božićni sajam, na kojem posjetitelji mogu razgledati i kupiti rukotvorine, ukrase i tako podržati rad naših vrijednih kreativaca – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević. Izrazila je zadovoljstvo što će cijeli Prosinac u gradu najviše obradovati najmlađe – uz besplatno Božićno kino, predstave i poklone za svetog Nikolu, dječji doček Nove godine te niz drugih događaja u ovogodišnjem programu.

Posjetitelji su i ovaj put mogli uživati u kuhanom vinu, domaćim delicijama, snimiti fotografije za uspomenu na jednom od posebnih kutaka u Palači, kao i ispred jaslica koje su postavljene uz župnu crkvu sv. Roka u Virovitici. Vrijedni članovi i članice udruga i društava na svojim su štandovima pripremili adventske vijence, kuglice, izvezene čestitke i druge detalje s motivima adventa i Božića.

Kako je izgledala atmosfera prve nedjelje adventa u Virovitici, otkrijte u našoj fotogaleriji.(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)