U Gradskom muzeju Virovitica je danas, 14. svibnja, otvorena izložba “Artefakt + dizajn = prototip” Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba, koja prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“, predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica koji su reinterpretacija kulturne baštine.

Prisutne je pozdravila i obratila se ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej te je potom predstavila Zoricu Babić, voditeljicu projekta i muzejsku pedagoginju u Arheološkom muzeju u Zagrebu, kojoj se i zahvalila na pozivu na sudjelovanje u projektu čiji cilj je osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Sisačko – moslavačke, Virovitičko – podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba i čija provedba je trajala 18 mjeseci.

– Ovom izložbom predstavljaju se rezultati procesa kulturno-umjetničke edukacije i praktičnog rada odnosno kreiranja inovativnih proizvoda temeljenim na originalnim muzejskim artefaktima – objasnila je posjetiteljima Z. Babić te otkrila kako je svaki sudionik bio inspiriran na svoj jedinstven način te je upravo tu jedinstvenost pretočio u svoj proizvod.
Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica koji je pozdravio projekt i čestitao organizatorima i sudionicima na odlično obavljenome poslu.

Sudionici projekta imali su prilike upoznati pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu te su kroz umjetničke radionice iz područja dizajna razvili kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda. Dva od tih proizvoda su i didaktičko pomagalo „Keltix-Meltix“ i suvenir „Kocka“ autorice mlade Virovitičanke Sande Štrković kojoj su glavna inspiracija bili željeznodobni Kelti.

– Imali smo radionice pet dana gdje sam sa svojim mentoricama Zrinkom Nedeljković i Anom Armano Linta prošla kroz dio ideje i dizajna na računalu i na papiru te smo krenuli u izradu u Panonskom drvnom centru kompetencija gdje smo i dobili krajnji rezultat, prototip Kelta – uputila nas je S. Štrković u svoj kreativni proces te otkrila kako je uživala u ovom poučnom i zanimljivom iskustvu.

Oduševljenje projektom nije krila niti ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej koja je podijelila s nama kako se muzej rado odazvao pozivu Arheološkog muzeja u Zagrebu jer su svjesni toga da je građa o Keltima koju posjeduju najbogatija građa u cijeloj Hrvatskoj i da se time može kvalitativno doprinijeti projektu.

– Prva faza projekta bila je upoznavanje svih sudionika muzeja sa provedbom projekta, druga je bila organizacija edukativnih radionica na kojima su sudjelovali korisnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi se upoznali sa cijelom pričom a ovo danas što imamo je zadnja faza, ova putujuća izložba svih ostvarenih radova na tim radionicama u Gradskom muzeju Virovitica – objasnila je M. Kulej.

Ova, kako ju je ravnateljica nazvala, putujuća izložba je dosada bila postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 19. veljače do 7. travnja, u Arheološkom muzeju Osijek od 17. travnja do 12. svibnja te nakon Virovitice seli u Gradski muzej Sisak u kojem će biti otvorena od 13. lipnja do 7. srpnja. Virovitičanima će biti dostupna za razgledavanje i proučavanje od 16. svibnja do 9. lipnja. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)