Izazovnu dionicu izvozili su danas sudionici 4. virovitičke biciklijade koja je krenula sa šetnice pored Gimnazije Petra Preradovića, a završila na proslavi 1. svibnja, Praznika rada, kod hale Viroexpa u Virovitici. Organizatori su Grad Virovitica i Turistička zajednica grada te Biciklistički klub “Bor”.

Oko 150 biciklista doslovno svih generacija prošlo je trasom od Gimnazije, kroz Gajevu ulicu, provozali se uz snažan vjetar virovitičkom obilaznicom, a zatim i sretno pozdravljali sugrađane u Strossmayerovoj ulici, centru, i konačno, Gupčevoj. Naposlijetku su se pridružili brojnim Virovitičanima na prostoru bivše vojarne.

Unatoč vjetru i naporu, bila je to jedna zanimljiva biciklijada, složili su se sudionici, a uspjehu su svakako pridonijeli taktovi Gradske glazbe, koja je cijelim putem prigodnim skladbama dizala atmosferu, kao i simpatične dosjetke virovitičkog Mikeša, glumca Mije Pavelka, koji je žustro bodrio svakog biciklistu i pozdravljao sugrađane koji su biciklijadu snimali mobitelima i slali pozdrave.

A među biciklistima bili su djeca i mladi, obitelji, umirovljenici… Dio dionice neki su prošli i gurajući bicikl, ali nikako ne priznajući umor i riječ nemoguće. Neki su, odali su nam, i skratili put, no sve se računa, biciklijada je tradicija i svatko je poštuje, do kraja.

BICIKLIJADA PRIJE PRVOG ROĐENDANA

I ove godine organizatori, Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice nagradili su najmlađeg i najstarijeg sudionika. Nagrade su im uručili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

Najmlađi Karlo Slanac će sutra (četvrtak) proslaviti svoj prvi rođendan. Tata Vedran poveo ga je na biciklijadu, na kojoj godinama sudjeluje.

– Prijašnjih godina bili smo sa kćeri, ove godine ima vodene kozice pa smo Karlo i ja odvozili sami – kaže ponosan tata Vedran, priznajući da je najmlađi biciklist dio puta i odrijemao. Zato je bio taman odmoran za preuzimanje plišanog medvjedića i drugih poklona koje je primio iz ruku gradonačelnika Ivice Kirina i direktorice Katarine Đurđević.

JAĐA I NJEGOV VJERNI BICIKL

A najstariji biciklist ove godine je svima poznati Vladimir Doppler zvani Jađa, koji je u 84. godini života 4. virovitičku biciklijadu izvozio na starom, pouzdanom rogu.

– Svake sam godine na biciklijadi, a ove godine je dobro to što nismo na ribnjacima, bilo bi veliko blato. Ovdje je prostor dobar, volim glazbu, grah sam i ove godine pojeo, izvrstan je i ja sam zadovoljan – kaže nam Jađa razloge zbog kojih niti jedan Praznik rada ne prolazi bez njega. Bivši je član HPD-a Rodoljub, kaže, sada je u Češkoj besedi Virovitica i jako voli druženje i pjesmu. – No nemam generaciju – ističe Vladimir.

NA BICIKLIJADI PRVI PUT

Među onima koji su ove godine po prvi put sudjelovali na biciklijadi je aktivna umirovljenica Elizabeta Pleško (72).

– Htjela sam isprobati kako je biti na biciklijadi, kakva je vožnja, inače sam stalno na biciklu, kuda god idem, idem s njim – istaknula je Elizabeta koja ističe kako je zadovoljna i kako joj je bilo jako zanimljivo.

Ideja da se malo biciklira, a onda druži s dragim ljudima je izvrsna, smatra naša sugovornica, dodavši da se mladi premalo druže i da ne znaju u čemu sve leži ljepota. Ona je, kaže, i članica planinarskog društva i uvijek je za aktivan život i zato će biciklijada kod nje uvijek imati zeleno svjetlo.

Kako je biciklijada izgledala kroz objektiv našeg fotoaparata, pogledajte u galeriji. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, L.M. Hock, M. Lukačić, M. Bašić)