Novouređena šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici u subotu, 14. travnja bila je u znaku šarenih pisanica, rukotvorina, domaćih delicija, glazbe i dječjeg smijeha. Naime, udruge, škole i brojni kreativci, njegujući blagdanski duh, predstavili su se Virovitičanima na Uskrsnom sajmu.

Sajam je organizirala Kreativna udruga „Unikat“ u suradnji s Gradom Viroviticom, Turističkom zajednicom grada Virovitice te tvrtkom Flora VTC, a tradicionalno je okupio škole, obrtnike i udruge. Sajam su obišli i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac te direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

– Veseli nas što se unatoč hladnom i oblačnom vremenu okupilo dosta ljudi. Drago mi je da su se odazvali i naši domaći izlagači, kao i gosti iz Koprivnice, Daruvara i Osijeka. Ovdje je i naš Dječji vrtić Cvrčak koji je osmislio zanimljive igre za naše najmlađe, a svi posjetitelji mogli su se zasladiti domaćim specijalitetima i tradicionalnim kolačima na štandu Strukovne škole Virovitica, rekla je Jasna Baranjec Keserica, predsjednica Kreativne udruge “Unikat”.

Udruga se predstavila svojim prekrasnim i nadaleko poznatim nakitom, a na sajmu se mogao kupiti i domaći med, razne uskrsne dekoracije… Zanimljivo je bilo i na štandu Industrijsko-obrtničke škole Virovitica gdje su izloženi drveni stolići, stolice, kućice za ptice te jedinstvene i inovativne saonice „i za snijeg i za asfalt“.

Posjetitelji sajma su dobrovoljnim prilogom mogli pomoći i radu Udruge za Down sindrom Virovitičko-podravske županije koja je izložila svoje rukotvorine.

Na sajmu smo se prisjetili i starih običaja, a za to se pobrinula Strukovna škola Virovitica.
– Predstavili smo jedan običaj koji je sveprisutan u našoj zemlji, a radi se o umivanju u cvjetnoj vodi u kojoj su se noć prije „umivali“ anđeli. Naime, vrijedne majke su u subotu prije Cvjetnice brale cvijeće te ga u posudi s vodom ostavljale na prozoru. U noći bi „dolazili“ anđeli i „umivali“ se u toj vodi, dok bi se ujutro u toj blagoslovljenoj vodi umivali svi ukućani, rekla je prof. Strukovne škole Virovitica Ljubica Mihaljević.

Organizatori su i ovog puta mislili na najmlađe posjetitelje te je tako održana kreativna radionica na temu Uskrsa „Moja pisanica“. Dječji vrtić Cvrčak pripremio je radionicu za one najmanje, kao i zanimljive igre koje su vodile tete iz vrtića, a „Unikat“ je organizirao i nagradnu igru „Pronađi jaje“. Cjelokupan ugođaj na sajmu svojim razigranim plesnim pokretima upotpunile su Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)