Gradski muzej Virovitica vas poziva 6. svibnja u 19.30 sati na otvorenje samostalne izložbe Ivane Armanini, hrvatske stripašice, ilustratorice, dizajnerice koja će se virovitičkoj publici predstaviti izborom autorskih plakata i strip ilustracija te promovirati novi strip album ˝Katalog˝, svojevrsnu retrospektivu 15 godina svog umjetničkog rada.

          

Armanini je prepoznatljiva po art brut crtežu, likovnosti snažnog kontrasta, izražajnim teksturama i stiliziranim likovima koje osim u tušu stvara u kombiniranim tehnikama, uključujući digitalnu grafiku, dok motive često reducira gotovo na razinu znaka. Autorica subverzivno obrađuje društveno angažirane teme kroz apsurdistički humor. Kratke strip forme gradi na emocijama interpretirajući sadržaje, stanja i teme svakodnevnog života različitim stilskim pristupima koje razvija razigranim, spontanim, ludičkim senzibilitetom.

         

Ili, kako je možda i najsnažnije povodom izlaska ‘Kataloga’ zapisao likovni kritičar Marko Golub: ‘Stripovske table Ivane Armanini su kao neboderi i stambene zgrade u noći – u njima se sve događa zgusnuto i istovremeno, svaka sličica je prozor i u njemu je jedna priča, a svi prozori zajedno su još jedna velika priča, i sve je puno čudnih bića. Ponekad na njima blješte i gase se

Ivana Armanini, rođena je u Zagrebu gdje je završila i Akademiju likovnih umjetnosti. Osniva i vodi Komikaze (2002.), mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju najviše objavljuje te izlaže na preko 200 izložbi, radionica i festivala. 2015. pokreće Femicomix turneju (‘ženski strip’, predstavljen u 7 država) a 2016. Femicomix ediciju koja predstavlja ženske autorice – pojedinačno, kroz seriju izložbi i katalogom.

  

(www.icv.hr, ak)