Prirodne atrakcije

Virovitički ribnjaci

ribnjaci-600pxNa svega 7 km južno od Virovitice smješteni su Virovitički ribnjaci – niz od 9 ribnjaka koji predstavljaju najveće i najbogatije ribolovne vode na virovitičkom području. Ribnjaci obiluju mnogim vrstama slatkovodnih riba kao što su som, štuka, smuđ, amur, linjak, deverika, karas i druge, a česti su kapitalni primjerci ulova pojedinih vrsta. Najvećim dijelom vodnog potencijala gospodari ŠRU „Ođenica“ Virovitica, koja osigurava mogućnost rekreativno-sportskog ribolova tijekom cijele godine. Nabavka jednodnevnih i godišnjih ribolovnih dozvola moguća je preko info telefona 099 693 7535 (g.Antun Kovačević – koordinator čuvarske službe) ili 099 681 7699 (g. Drago Horvat – predsjednik Udruge ŠRU „ Ođenica“). Više informacija može se dobiti preko web stranice udruge: www.sruodjenica.hr.

Gradski park

park-600pxGradski park se nalazi u samom središtu Virovitice te okružuje Dvorac Pejačević. Oblikovanje parka započelo je početkom 19. stoljeća nakon izgradnje dvorca. Zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture. Jedan je od posljednjih parkova koji je zadržao vodeni opkop, te je poznat po vrlo starim primjercima jasena, platana, šofora i stupastih hrastova. Od svih vrsta ipak je najznačajniji primjerak „Gingko biloba“ kao posebna vrsta koja spada u vrste između crnogorice i bjelogorice.

Poučna staza virovitičke Bilogore

Na virovitičkim ribnjacima nalazi se poučna staza od 4 kilometra u sklopu projekta Poučne staze virovitičke BilogoreStaza uz prvi virovitički ribnjak srcolikog je oblika, a laganom šetnjom može se obići za sat i pol. Duž staze postavljeno je 11 informativnih ploča s kojih možete  doznati o bogatstvu flore i faune virovitičke Bilogore. Za odmor i uživanje u prirodnim ljepotama postavljeno je 5 klupa i natkrivena sjenica. Virovitički sportsko-rekreativni ribnjaci udaljeni su samo nekoliko kilometara od središta grada i omiljeno su izletište Virovitičana. Njihova skorašnja revitalizacija dodatno će obogatiti turističku ponudu. Ribnjaci tako postaju mjesto aktivnog odmora uz bogati paket usluga – od cikloturističkih tura, lova, ribolova, a sada i šetnje zanimljivom i edukativnom Poučnom stazom.