Kulturne atrakcije

Glazbena ograda

Glazbena ograda predstavlja prvi eksponat budućeg Virovitičkog parka znanosti. Ova inovativna i edukativna turistička atrakcija omogućava svakom posjetitelju sviranje Beethovenove “Ode radosti” u hodu.

 

Pianino na ulici

Virovitica je prvi grad u Hrvatskoj koji je
proveo projekt “Pianino na ulici”. Pianino
je postavljen u Palači Pejačević i omogućava
posjetiteljima sviranje glazbe na ulici.

 

 

Zvučna zrcala

Postavljena su uz šetnicu pored Centra kulture (Matije Gupca 5, Virovitica). Šaptom izrečene riječi u žarištu jednog “Zvučnog zrcala” čuju se u drugom, udaljenom 20 metara. Funkcija ovog eksponata u povijesti je korištena u mehanizmima komunikacije na daljinu. “Zvučna zrcala” predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt.

 

 

 

Kazalište Virovitica

Počeci kazališnog života u Virovitici sežu u sam početak 20. stoljeća. Umjetnički ansambl Kazališta Virovitica sastoji se od desetak glumaca, a kontinuirano je pomlađivan mladim glumcima, koji rado dolaze u Viroviticu i stapaju se u skladnu cjelinu s domaćim ansamblom. Nastupi virovitičkoga kazališta diljem Hrvatske i regije posljednjih godina zapaženi su, dobro ocijenjeni od eminentnih hrvatskih kazališnih stručnjaka i kritičara te višestruko nagrađivani.

 

 Gradski muzej Virovitica

Gradski muzej Virovitica je opći muzej zavičajnog tipa s lokalnim djelokrugom koji je tematski vezan uz povijest i prošlost grada i područja bivše općine Virovitica. Muzej se nalazi u samome središtu grada u sklopu dvorca Pejačević, a osnovan je u rujnu 1953. godine. Muzejski fond pokriva razdoblje od pretpovijesti do prvih desetljeća 20. stoljeća, a građa je razvrstana u pet zbirki: Arheološka zbirka, Etnografska zbirka, Kulturno­povijesna zbirka, Likovna zbirka te Donacijska zbirka Branislava Glumca (donirana zbirka djela suvremenih hrvatskih umjetnika).

 

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica

Tijekom druge polovice 20. stoljeća Gradska knjižnica i čitaonica doživljavala je razvojne promjene, ali i različite poteškoće te zastoje u razvoju. Knjižni fond sporo se obogaćivao, ponekad samo donacijama, a sredstva za nabavu bila su nedovoljna. Tek na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće znatno je napredovala te je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica danas središnja i najveća knjižnica s više od 50 000 svezaka i s više od 2 500 korisnika u Virovitičko­ podravskoj županiji.

 

Franjevački samostan

U sklopu Franjevačkog samostana u Virovitici koji je obnovljen 2011. godine, otvoren je i Muzej sakralne umjetnosti i kulturno-povijesne baštine. Tu su smještene najveće vrijednosti koje samostan posjeduje: liturgijsko ruho i posuđe, liturgijske knjige i obrasci, likovni prikazi svetaca, raspela, antikni namještaj, jedan potpuno opremljeni apotekarski ormar i zbirka starih fotografija. Uz Muzej se nalazi i samostanska knjižnica, koja sadrži vrijednu i rijetku knjižnu građu u rasponu od XV. do XXI. stoljeća. Po uređenju i prvotnoj zamisli, željelo se da Muzej ne pripovijeda samo povijest, nego otkriva dušu i srce braće koja ondje žive i djeluju, svjedočeći sljubljenosti ovog grada rođenog 1234. godine.

Župna crkva sv. Roka

Na drugi dan Uskrsa, 12. travnja 1746. godine, svečano je postavljen temeljni kamen nove samostanske crkve u Virovitici. Uz  prisutnost vjernika cijele virovitičke župe Svetoga Roka temeljni je kamen postavio župan novoosnovane virovitičke županije Ljudevit Patačić od Zajezde. Zapisano je da je crkva zajedno s tornjem i svetištem stavljena pod krov 24. studenoga 1750. godine. Svojom veličinom, stilskom usklađenošću i ljepotom samostanska crkva u Virovitici sigurno je najljepša crkva u Slavoniji. Predstavlja privlačnu, visoku i svjetlu baroknu građevinu.