Kalendar događanja u 2018. godini

[:hr]

SIJEČANJ

 IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” i Turistička zajednica grada Virovitice svake godine organiziraju izložbu malih životinja koju uvijek s oduševljenjem posjete brojna djeca. Ove godine izložba će se održati na prostoru bivšeg Opeca.

 VINCEKOVO

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice svake godine organizira proslavu blagdana sv. Vinka, vinskog sveca. Na taj dan članovi udruge, uz svoje goste, „krste“ trs, kako bi vinska godina bila rodna i plodna, a sve je praćeno pjesmom i svirkom.

 NOĆ MUZEJA

Od 2005. godine Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja. U manifestaciji koja se održava diljem Europe, sudjeluju preko 200 muzeja, galerija, knjižnica te je i Gradski muzej Virovitica uključen u ovu kulturnu manifestaciju. Svake godine u siječnju, Gradski muzej Virovitica organizira prigodan program kojim se obilježi ova manifestacija.

VELJAČA

 12. MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR

12. po redu međunarodni rukometni turnir za mlađe kadete uz nastup preko 200 mladih rukometaša sva tri dana turnira svake godine sudjeluju poznati hrvatski reprezentativci Ivano Balić i Petar Metličić.

 21. VIROVITIČKI DJEČJI MASKENBAL

Izrastao je iz duge i bogate karnevalske tradicije ovog područja. Redovno se održava od 1997. godine. Karneval okuplja djecu različitih dobnih skupina ali i njihove prijatelje, susjede, roditelje i širi obiteljski krug. Program karnevala obuhvaća tematske nastupe karnevalskih skupina, niz igara i izbor najmlađeg maskiranog sudionika, izbor najuspješnije pojedinačne i grupne maske.

 VIRKAS – VIROVITIČKI KAZALIŠNI SUSRETI

Dvotjedni kazališni program izrastao na stoljetnoj tradiciji održavanja kazališnih predstava i na 60-godišnjem kontinuiranom uspješnom djelovanju Kazališta Virovitica. Program obuhvaća mnoštvo kazališnih predstava, koje započinju premijernom predstavom domaćeg kazališta, a nastavlja se uspješnicama kazališnih kuća i družina iz Hrvatske i inozemstva.

  VIROEXPO

Od 1994. godine u Virovitici se održava međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Na oko 28.000 četvornih metara prostire se jedan od najvećih sajmova u Hrvatskoj koji svake godine bilježi preko 700 izlagača iz brojnih zemalja svijeta i oko 25.000 posjetitelja. Osim brojnih izlagača, sajam prati i bogat program sa nizom stručnih predavanja na kojima posjetitelji mogu saznati važne informacije vezane uz poslovanje. Također, tu je i kulturno-zabavni program popraćen mnoštvom glazbenih i kulturnih nastupa.

OŽUJAK

 BURZA MALIH VLAKOVA

U organizaciji Turističke zajednice grada Virovitice, autora izložbe “Virovitica voli vlakove” Gorana Denca i Udruge Oto Horvat, na Željezničkom kolodvoru Virovitica održava se burza modela željeznica. Na burzi svake godine sudjeluje mnoštvo izlagača modela vlakova i pratećeg materijala za uređivanje maketa i diorama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Osim kupnje, prodaje i zamjene modela, na burzi je moguće i razgovarati i savjetovati se s vrhunskim modelarima.

TRAVANJ

 MEĐUNARODNA ULIČNA UTRKA – VIROVITICA 1,2,3,4.

Sportska manifestacija koja se održava na međunarodnoj razini okuplja i do 900 natjecatelja u osam različitih kategorija. Sudjeluju djeca od predškolskog uzrasta, preko uzrasta osnovnih i srednjih škola, pa sve do kategorija seniora i veterana. Također, u utrci sudjeluju natjecatelji iz brojnih županija Hrvatske a česti su i trkači iz Mađarske.

 FRKA – FESTIVAL RADOSNE KULTURE

Pregršt kulturnih događanja objedinjeni su u nazivu Festivala radosne kulture – FRKA koji se održava tijekom mjeseca travnja u Virovitici. U organizaciji Centra civilnih inicijativa „Spajalica“ u prostorima Gradskog muzeja, Kazališta Virovitica i Crkvi sv. Roka održava se niz predavanja, izložbi, koncerta kao i kazališnih predstava.

 SVIBANJ

16. PROLJETNI ZVUCI JANA VLAŠIMSKOG

Manifestacija izrasla na 120 – godišnjoj tradiciji glazbenog obrazovanja u Virovitici, svake godine održava se tijekom mjeseca svibnja u organizaciji Češke besede Virovitica i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, uz suorganizaciju Glazbene škole Jana Vlašimskog, HPD Rodoljud te Gradske glazbe Virovitica. Ova hvale vrijedna glazbena manifestacija posvećena je klasičnoj glazbi, a uspostavljena je u čast virovitičkog skladatelja i glazbenog pedagoga Jana Vlašimskog, koji je velik dio svog glazbenog života proveo u Virovitici.

 NORIJADA 2018.

Kako bi obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja, maturantima je organizirano druženje u Gradskom parku – Norijada.

MEMORIJALNI TURNIR “POZDRAV ACI”

Memorijalni teniski turnir „Pozdrav Aci“ je turnir humanitarnog karaktera koji se održava u čast tragično preminulog ljubitelja tenisa i teniskog rekreativca Darka Aleksića. Turnir se provodi u muškoj i ženskoj pojedinačnoj kategoriji te svake godine dolazi sve više teniskih rekreativaca iz svih dijelova Hrvatske pa i susjedne Mađarske.

 3. VIROVITIČKA BICIKLIJADA I PROSLAVA 1. SVIBNJA

Manifestacija „Virovitička biciklijada“ održava se na Virovitičkim ribnjacima uz bogati kulturno-zabavni program i besplatnu hranu i piće. Početno okupljanje biciklista je u Palači Pejačević te se potom biciklima ide na Virovitičke ribnjake gdje se nastavlja tradicionalnim obilježavanjem 1. svibnja.

4. NOĆ NOKAUTA

Klub slobodne borbe Nokaut Virovitica bilježi sjajne uspjehe na raznim natjecanjima te su zbog toga 2015. god. organizirali MMA borilački spektakl „Noć Nokauta“. Borilački spektakl ponovno je nakon 2015. god. oduševio Virovitičku publiku. Noć Nokauta predstavio je publici 10 profesionalnih i dvije amaterske borbe. Po prvi puta publici je predstavljena i ženska borba.

 LJETO U GRADU

LIPANJ

MOTO SUSRETI

Moto klub “Kumovi” iz Virovitice svake godine organiziraju „Moto susrete“. Mnogobrojni bajkeri se tada zaustavljaju u Virovitici, a mnogima dah oduzimaju bajkeri koji izvode razne vratolomije na dva kotača. Družnje bajkera svake godine nastavlja se rock koncertima na Šištatu.

15. VIROVITIČKO KAZALIŠNO LJETO

Svi ljubitelji kazališta tijekom mjeseca lipnja na ljetnoj pozornici Gradskog parka mogu uživati u brojim kazališnim izvedbama virovitičkog kazališta, ali i brojnih drugih gostujućih kazališta. Tradicionalna je to manifestacija koju svake godine posjeti nekoliko tisuća posjetitelja, a ulaz na sve predstave je besplatan.

SRPANJ

15. MEĐUNARODNI ROCK & BLUES FEST

Virovitički Rock blues festival, uvršten je i u sadržaj europskih rock blues festivala, a organizatori se svake godine potrude da na festivalu tijekom dvije večeri osim virovitičkih rock i blues sastava nastupe i gosti. Nastupaju virovitički rock i blues sastavi, Ohio band te mnogi drugi gostujući sastavi.

 LJETNO KINO

Manifestacija je to u kojoj svi ljubitelji filma mogu uživati u kino projekcijama „pod zvijezdama“. Svake godine organizirane su projekcije nekoliko filmova, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

 IGRE NA VODI

Sportsko-natjecateljsko-zabavni program zamišljen je kao natjecanje u nekoliko disciplina u vodi, u kojem sudjeluju ekipe prigradskih naselja te ekipa iz prijateljskog grada Barcsa. Manifestacija je to koja na gradskom bazenu okuplja mnoštvo natjecatelja kao i gledatelja kojih je svake godine sve više.

KOLOVOZ

ROKOVO 2018.

Tradicionalna manifestacija koja se po broju posjetitelja i obimu programa ubraja u najveće manifestacije ovog dijela Hrvatske. Vrijeme je to kada se u gradu mogu posjetiti različite izložbe, kazališne predstave, koncerti, modne revije, smotre folklora i još mnogo toga. Obilježavanjem dana svetog Roka, 16. kolovoza, zaštitnika Grada Virovitice, završava ova manifestacija, a ujedno taj dan slavi se i kao Dan grada Virovitice. Rokovo 2015. osvojilo je i prestižnu turističku nagradu „Simply the Best“ za kreativan razvoj turističkog proizvoda u kategoriji festivala zabavnog karaktera.

 BICIKLISTIČKA UTRKA “PUT ŠARANA”

Biciklistička utrka „Put šarana“ svake se godine održava na brdsko biciklističkim stazama na Virovitičkim ribnjacima. Staza je duga 11.300 metara te spada u red srednje teških brdsko-biciklističkih staza.

RUJAN

ATLETSKI POLUMARATON BARCS – VIROVITICA

Maraton se uspješno održava već dugi niz godina, a od 2008. godine uvršten je i u kalendar Hrvatskog atletskog saveza, kao službena trka koja se boduje prema pravilima HAS-a. Manifestacija okuplja brojne sportaše, a svake godine organizira se u nekoliko kategorija. Mala utrka na 5,8 km i druga, glavna trka na 21,5 km od Virovitice do Mađarskog grada Barcsa, okuplja sportaše raznih dobnih skupina.

4. FRA MA FU – festival reportaža i reportera

Manifestacija koja se održava u rujnu, FRA MA FU, festival je reportaža i reportera posvećen legendarnom novinaru rođenom u Virovitici, Franji Fuisu, poznatijem kao FRA MA FU. Popularnost nije stekao radeći samo kao novinar već i kao autor zanimljivih reportaža, pustolovnih priča te uzbudljivih scenarija za stripove. Za vrijeme svoga kratkog, ali intenzivno zanimljivog života pisao je pjesme, fotografirao, a najveću popularnost stekao je serijama putopisnih reportaža zbog kojih je prozvan začetnikom hrvatskog turističkog novinarstva.

KOLBOVI DANI – festival klasične glazbe

Festival klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani“ obilježavaju se u čast skladatelja Kamila Kolba. Kako bi se očuvala Kolbova glazba, čije je bogatsvo preveliko, svake godine organiziraju se koncerti, a Virovitica tijekom tih dana postaje glazbeni centar.

LISTOPAD

KARTING UTRKA – prvenstvo Hrvatske

Na kartodromu Cobra u Virovitici održava se utrka Prvenstva Hrvatske u kartingu „Nagrada Virovitice 2018”. Organizator utrke je Auto-moto karting klub Cobra.

STUDENI

JESEN U GRADU

Manifestacija „Jesen u gradu“ okuplja broje posjetitelje koji mogu uživati u bojama jeseni koje su ukrasile grad kao i u izlošcima koje su sudionici izradili vlastitim rukama. Ukrašavanje bundeva, zanimljiva jela i ostale vesele jesenske aktivnosti obogaćuju ovu manifestaciju.

PROSINAC

  PROSINAC U GRADU

Tradicionalna manifestacija posvećena prosinačkim običajima, mnoštvom sadržaja u grad donosi duh Božića. Program započinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i božićnih svjetala, a nakon toga, kroz cijeli mjesec prosinac održava se program „Advent u Palači“ kao i brojni koncertni, izložbeni, promocijski i kazališni sadržaji. Već tradicionalno, svoj božićni koncert izvode učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky, održava se božićni koncert u crkvi sv. Roka, a ostali sadržaji održavaju se u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Češkom domu, Gradskom muzeju te Kazalištu Virovitica.[:en]

JANUARY

20. – 22.01. EXHIBITION OF SMALL ANIMALS

22.01. ST VINCENT

27.01. NIGHT OF MUSEUMS

 

FEBRUARY

3. – 5.02. 11th International Handball Tournament

19. 02.  20th CHILDREN’S MASQUERADE

10.02. – 11.03. VIRKAS

 24.02. – 26.02. VIROEXPO

MARCH

25. 03. SMALL TRAINS

APRIL

09. 04. INTERNATIONAL STREET RACE – VIROVITICA 1,2,3,4.

FRKA

MAY

15th SPRING SOUNDS JAN VLAŠIMSKOG

19.05. NORIJADA 2017.

MEMORIAL TOURNAMENT “POZDRAV ACI”

Virovitica bike tour

NOĆ NOKAUTA

SUMMER IN THE CITY

JUNE

MOTO MEETINGS

14th THEATRE SUMMER

JULY

14th INTERNATIONAL ROCK & BLUES FEST

OPEN CINEMA

Water Games

AUGUST

ROKOVO 2017.

20. 08. BICYCLE RACE “PUT ŠARANA”

SEPTEMBER

ATHLETIC SEMI-MARATON BARCS – VIROVITICA

FRA MA FU, festival of reports and reporters

Kolb DAYS, classical music festival

 OCTOBER

Karting races, Croatian Championship

 NOVEMBER

FALL IN THE CITY

DECEMBER

 03.12 .- 31.12. DECEMBER IN THE CITY

[:]